Turecko chce od Európskej únie ďalšie miliardy na utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BERLÍN 30. januára (WebNoviny.sk) – Turecká vláda požaduje výrazne väčšiu finančnú pomoc pri riešení migračnej krízy, ako jej vlani prisľúbila EÚ v rámci tzv. akčného plánu. Európska dvadsaťosmička by tak mala zaplatiť Ankare namiesto predpokladaných troch až päť miliárd eur, informuje v sobotu internetový portál nemeckého denníka Die Welt.

„Ankara chce teraz päť miliárd eur, ale my sme jej pripravení dať iba tie sľúbené tri miliardy,“ povedal pre Die Welt nemenovaný vysokopostavený diplomat EÚ. Podľa ďalších diplomatických zdrojov navyše tureckej vláde „padne veľmi zaťažko akceptovať, že miliardovú pomoc pre utečencov by mala EÚ vyplácať iba postupne a až po dôslednom preverení potrieb“.

Z predpokladaného trojmiliardového balíka zatiaľ neboli Turecku vyplatené žiadne prostriedky, pripomína bruselský dopisovateľ Die Welt vo svojom článku s titulom „Teraz chce Ankara zrazu ešte viac peňazí“. Vyplateniu pomoci podľa neho v súčasnosti bráni Taliansko, ktoré nie je ochotné prispieť, kým nedosiahne ústupky v otázke dodržiavania Paktu stability a rastu.

Vzhľadom na dodatočné požiadavky Ankary je ďalšia spolupráca medzi EÚ a Tureckom pri riešení migračnej krízy neistá, konštatuje Die Welt. Dodáva, že napriek dohodám s EÚ zatiaľ Turecko urobilo len málo pre to, aby lepšie ochránilo svoje hranice pred nelegálnou migráciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia