Po príchode do Európy zmizlo vyše 10.000 detských utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci, migranti
Foto: SITA/AP

Haag 31. januára (WebNoviny.sk) – Najmenej 10.000 detských utečencov cestujúcich bez sprievodu sa po príchode do Európy stratilo bez stopy. Uviedol to dnes hovorca európskeho policajného úradu Europol pre tlačovú agentúru DPA.

Neznamená to, že sa všetkým niečo stalo. Časť z týchto detí by sa skutočne mohla medzičasom zdržiavať u príbuzných. Ale znamená to, že tieto deti sú aspoň potenciálne ohrozené,“ citovala hovorcu agentúra.

Hovorca Europolu dodal, že uvedený počet 10.000 detí je „zdržanlivým odhadom„, ktorý sa vzťahuje na obdobie uplynulých 18 až 24 mesiacov. Len v Taliansku podľa tamojších úradov zmizlo 5000 detských utečencov, vo Švédsku ide o 1000 detí. Údaje z iných krajín nemal hovorca k dispozícii.

Tieto deti sa môžu stať obeťami zneužívania. A my prosíme kolegov (v Európe), aby mali jasno v tom, že sa to môže stať,“ povedal hovorca.

Potvrdil tiež vyjadrenia predstaviteľa Europolu Briana Donalda pre britské noviny The Guardian, podľa ktorých existujú dôkazy, že sa niektoré deti cestujúce bez sprievodu stali obeťami sexuálneho zneužitia.

Donald uviedol, že v Nemecku i v Maďarsku zadržali „väčší počet“ osôb využívajúcich migrantov a utečencov, a hovoril o celej kriminálnej „infraštruktúre„, ktorá vznikla s cieľom využívať utečencov.

Europol má tiež informácie o tom, že kriminálnici, ktorí najskôr profitovali z utečencov ako prevádzači a obchodníci s ľuďmi, sa teraz pokúšajú týchto ľudí aj zotročovať alebo sexuálne využívať. I verejnosť musí byť ostražitá, pretože zmiznuté deti „nedržia niekde v lese„, ale žijú „pred našimi očami„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia