Nad Českom duje víchor, dosahuje rýchlosť až 300 km/h

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lietadlo
Foto: ilustračné, Thinkstock

Praha 1. februára (WebNoviny.sk) – Vysoko nad Českom, v letovej hladine dopravných lietadiel, duje dnes víchor, ktorý dosahuje rýchlosť až 300 kilometrov za hodinu. Ľudia, ktorí sa v najbližších hodinách chystajú na cestu lietadlom, sa teda musia pripraviť na silné turbulencie. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na server Infomet.cz Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tzv. jet stream, čiže dýzové prúdenie, je vyvolaný rozdielom teplôt v rôznych zemepisných šírkach. Zvyčajne dosahuje výškové prúdenie rýchlosť okolo 100 kilometrov za hodinu, v mimoriadnych prípadoch však môžu mať nárazy rýchlosť až 700 kilometrov za hodinu. Tento pomerne vzácny meteorologický jav je tým silnejší, čím sú rozdiely teplôt v rôznych vrstvách atmosféry výraznejšie.

V druhej polovici víkendu prechádzal cez strednú Európu studený front, ktorý sprevádzali nárazy vetra s rýchlosťou 20-30 metrov za sekundu.

Silné západné prúdenie bude podľa ČHMÚ pokračovať aj v najbližších dňoch. Sprevádzať ho budú dažďové prehánky, v ojedinelých prípadoch môžu byť snehové, a to aj v nižších polohách.

Čerstvé frontálne prúdenie by malo do Česka zároveň dnes priniesť oteplenie; v utorok a stredu by sa však malo mierne ochladiť. Popoludní sa očakávajú teploty 7-12 stupňov Celzia a opäť zosilnie vietor. Na Morave a Sliezsku bude vietor slabší. Prechodné ochladenie prinesie až streda a štvrtok, dodávajú Novinky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia