Figeľ viní vládu zo zlyhania v sociálnej politike

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Figeľ
Predseda KDH Ján Figeľ. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Vláda podľa predsedu KDH Jána Figeľa zlyhala v sociálnej politike a to z hľadiska rozsahu i trvania. Na tlačovej besede upozornil, že vláda Roberta Fica nevie účinne riešiť nezamestnanosť.

Približne 300 000 ľudí je bez práce a ďalších 300 000 ľudí pracuje v zahraničí. „Najlepšia sociálna politika je účinná podpora zamestnanosti a rodiny, ktorú ponúka KDH,“ povedal.

Kresťanskí demokrati chcú podporiť zásluhovosť pre tých, ktorí sa starajú o deti, aby mal kto robiť na dôchodky. „Naše návrhy hovoria o medzigeneračnej solidarite. Niektoré návrhy pomôžu znížiť nezamestnanosť a znížiť regionálne rozdiely,“ konštatoval.

Figeľ tiež upozornil, že Ficova vláda výrazne zvýšila dane a zaviedla nové dane. Tým sa utlmil rast zamestnanosti. „Chceme sa vrátiť k rovnej dani, s ktorou kedysi KDH prišlo,“ povedal. Rovná daň by mala byť 18 percent. KDH tiež bude presadzovať zrušenie daňových licencií, lebo sú daňou zo straty.

Skorší odchod žien do dôchodku

KDH chce tiež umožniť ženám odísť skôr do dôchodku a tým priamo posilniť medzigeneračnú solidaritu medzi rodičmi a deťmi. „Bremeno budúcich dôchodkov leží na rodinách s deťmi, preto je spravodlivé prichádzať s takýmito opatreniami,“ povedal podpredseda KDH Július Brocka. Podľa návrhu kresťanských demokratov by ženy odchádzali do dôchodku skôr o šesť mesiacov za každé dieťa. „Toto opatrenie má súvis aj s nezamestnanosťou, pretože na uvoľnené miesta by mohli nastúpiť absolventi,“ uviedol.

Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka nie je fér, keď štát zamestnancovi zoberie polovicu peňazí, ktoré mu dá jeho zamestnávateľ. Nie je tiež fér, keď štát oberá študentov o ich prázdninové zárobky. „Nie je tiež fér, keď si senior s nízkym dôchodkom snaží privyrobiť a štát mu zoberie 30 centov z každého eura, ktoré mohlo byť jeho,“ povedal s tým, že preto KDH navrhuje znížiť dane pracujúcim a rodinám.

Zamestnaným rodičom s tromi deťmi to môže priniesť podľa Moravčíka takmer 1000 eur ročne. Pre študentov by to znamenalo, že cez letné prázdniny si budú môcť zarobiť bez odvodov dvojnásobok toho, čo cez školský rok. A dôchodcovia by si mohli privyrábať do 200 eur mesačne bez toho, že by im na to siahol štát.

Zamestnancom by sa podľa Moravčíka zvýšila nezdaniteľná časť základu dane o 560 eur ročne. Na každé nezaopatrené dieťa by bolo navyše o 1200 eur ročne. Zamestnanci, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, by neplatili žiadnu daň. Ostatní zamestnanci by platili nižšie dane. „Viac by sa pomohlo tým, ktorí majú viac detí a vyššie výdavky. Dostali by tak viac peňazí, ktoré môžu použiť pre seba a pre svoje rodiny,“ uviedol podpredseda KDH.

Študenti by si mohli zarobiť cez prázdniny viac peňazí

Pre študentov KDH podľa Moravčíka vybojovalo, aby si mohli zarobiť aspoň 200 eur mesačne bez platenia zvýšených odvodov. KDH navrhuje, aby si počas letných prázdnin mohli zarobiť dvojnásobok, až 400 eur mesačne bez toho, že by im na to siahol štát.

„Vychádzame z toho, že veľa študentov sa snaží privyrobiť si práve cez prázdniny a štát im z toho neprimerane veľa berie. Pritom mnohí z nich sú nútení zarábať si na štúdium, lebo ich rodičia si nemôžu dovoliť platiť im všetko potrebné,“ upozornil Moravčík.

Pre dôchodcov, ktorí si privyrábajú cez brigády, chce KDH rovnaké oslobodenie od vysokých odvodov, ako majú v súčasnosti študenti, teda aby si mohli do 200 eur mesačne zarobiť bez toho, že by im z toho štát niečo strhol. „Túto možnosť chceme poskytnúť aj seniorom na predčasnom dôchodku, ktorí majú v súčasnosti úplne zakázané privyrábať si,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Július Brocka
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie