Sestry a učitelia chcú mimoriadnu schôdzu parlamentu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sprava: Viceprezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová, predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká a učiteľ Branislav Kočan počas brífingu štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov, Odborového združenie sestier a pôrodných asistentiek a Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek k aktuálnej situácií v zdravotníctve a v školstve pred budovou NR SR. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 3. februára (WebNoviny.sk) – Zdravotné sestry a učitelia vyzývajú poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá by riešila aktuálnu situáciu v oboch rezortoch. Vyhlásili to v stredu na brífingu zástupcovia sestier a učiteľov.

„Chceme požiadať každého poslanca Národnej rady SR, nech sa alarmujúcou situáciou začne zaoberať parlament. Už teraz hovoríme, že presúvame pacientov ako pešiakov po šachovnici, alebo povolávame armádu, aby túto kritickú situáciu riešila. Nevieme ešte, čo sa musí stať, aby politici začali konať. Toto nie je priestor pre politikárčenie,“ povedala novinárom predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Kompromisný návrh v stredu zašlú sestry ministrovi zdravotníctva SR Viliamovi Čislákovi a zároveň všetkým trom najvyšším ústavným činiteľom. „Od mimoriadnej schôdze očakávame, že bude prijatý zákon, ktorý upraví odmeňovanie sestier v kompromisnej podobe,“ dodala Kavecká. Opätovne poznamenala, že sestry sú pripravené rokovať, a teda na ich strane problém nie je.

Zástupcovia učiteľov upozorňujú, že doposiaľ nebolo odučených viac ako 300 tisíc hodín, do štrajku učiteľov sa zapojilo viac ako 14,5 tisíca učiteľov z viac ako 950 škôl. Učitelia sa pýtajú, prečo poslanci nehľadajú v tejto kritickej situácii riešenia. „Keď nebudeme investovať do zdravotníctva a školstva, budeme chorí a hlúpi. Ak nebudeme investovať do školstva a zdravotníctva dnes, zajtra nás to vyjde hodne draho,“ zhrnul hlavné posolstvo Braňo Kočan zo štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov.

Podľa Kočana je momentálne zatvorených alebo silne ochromených zhruba 200 škôl. „Tu treba trochu poopraviť tie tvrdenia, ktoré povedalo ministerstvo školstva o jednom percente. Ono uvádza len školy, ktoré sú naozaj zatvorené na zámok, že sa do nich nedostanete, ale neuvádza približne okolo ďalších 150 škôl, ktoré pracujú vo veľmi ochromenom režime,“ vysvetlil Kočan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Monika Kavecká
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky