Prezident SOV František Chmelár oslavuje 70 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
František Chmelár
Prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár počas 41. valného zhromaždenia Slovenského olympijského výboru, ktoré sa konalo v bratislavskom hoteli Gate One. Bratislava, 16. apríl 2011. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) – Od novembra 1999 nepretržite stojí František Chmelár na čele Slovenského olympijského výboru (SOV) – najprv ako predseda, neskôr až doteraz ako prezident tejto organizácie. Historicky druhý šéf SOV po Vladimírovi Černušákovi (ten bol vo funkcii predsedu od založenia SOV v decembri 1992 až po svoju abdikáciu v auguste 1999) sa vo štvrtok 4. februára dožíva významného životného jubilea – 70 rokov. Okrúhle narodeniny oslavuje v tom istom roku, na ktorého konci odíde do funkcionárskeho dôchodku.

František Chmelár je rodák z Tvrdošoviec, ale vyrastal pod Tatrami – v Kežmarku, kde sa s vášňou venoval najmä ľadovému hokeju. Športovo sa však realizoval aj v atletike, hádzanej a vo futbale. Vo Svite absolvoval Strednú priemyselnú školu technickú, potom pracoval ako robotník vo Vagónke Poprad a následne ako učiteľ gymnázia v Kežmarku. V rokoch 1968 – 1974 študoval odbor telesná výchova a pedagogika na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Už v tom období začal svoje funkcionárske pôsobenie v športe ako člen výborov TJ Slávia UK Bratislava a Zväzu vysokoškolského športu SÚV ČSZTV. Naplno sa však začal funkcionársky realizovať v roku 1977.

Z ministerstva prešiel na Slovenský olympijský výbor

V hlavnom meste František Chmelár zostal žiť po skončení štúdia. Najprv pracoval vo Výskumnom ústave telesnej kultúry FTVŠ UK a v roku 1977 nastúpil na metodické oddelenie SÚV ČSZTV. Na „baráku“ strávil spolu štrnásť rokov. V roku 1983 sa stal vedúcim oddelenia talentovanej mládeže SÚV CSZTV a bol aj člen rady vrcholového športu ÚV ČSZTV. V tom čase sa veľmi významne angažoval vo veci vzniku športových škôl na Slovensku (tá prvá v Banskej Bystrici sa napokon transformovala na prvé športové gymnázium, kedysi veľmi úspešné) a získal si v športových kruhoch dobré meno. V tomto období aj nadobudol rozsiahle komplexné vedomosti o fungovaní športu na Slovensku, ktoré neskôr zužitkoval na ministerstve školstva a najmä na čele SOV.

V roku 1988 František Chmelár „postúpil“ na post asistenta podpredsedu SÚV ČSZTV. V Soule 1988 mal možnosť byť členom česko-slovenskej výpravy na OH v Soule – dovtedy bol, ako turista, len na OH 1980 v Moskve. O rok neskôr sa už stal podpredsedom slovenskej telovýchovnej organizácie a vysokú funkciu nestratil ani po zmenách, ktoré priniesol november 1989. Keď v roku 1990 došlo k transformácii Slovenského ústredného výboru ČSZTV na Slovenské združenie telesnej kultúry (SZTK), stal sa najprv jeho výkonným podpredsedom a zakrátko tajomníkom SZTK. V tom období bol aj podpredseda Olympijskej spoločnosti Slovenska.

V rokoch 1991 – 1999 František Chmelár spoznával šport aj z inej strany – ako pracovník odboru športu, resp. sekcie športu detí a mládeže ministerstva školstva SR. V druhej fáze tohto obdobia bol riaditeľom odboru i generálnym riaditeľom sekcie MŠ, aj predsedom rady Štátneho fondu telesnej kultúry. V tom čase inicioval projekt olympijského Top tímu, ktorý sa na pôde SOV premiérovo realizoval pred OH 2000. Zároveň bol podpredsedom štábu SOV pre OH 2000 v Sydney, podpredsedom Slovenskej asociácie športu na školách i organizačného výboru Svetovej zimnej univerziády 1999 v Poprade-Tatrách. Štyri roky viedol organizačný výbor atletického mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft v Bratislave. Z ministerstva napokon prešiel na Slovenský olympijský výbor, ktorý sa stal jeho v pracovnom živote poslednou a najdôležitejšou zastávkou.

Súpera mal len v posledných voľbách

Vo voľbách predsedu Slovenského olympijského výboru po abdikácii Vladimíra Černušáka na 16. zasadnutí SOV 20. novembra 1999 František Chmelár (kandidoval za Slovenský zväz ľadového hokeja) uspel v súboji so štyrmi súpermi hneď v 1. kole. Z 52 hlasov získal 27, čo znamenalo potrebnú nadpolovičnú väčšinu. Funkciu predsedu (neskôr prezidenta) obhájil aj v ďalších voľbách v rokoch 2001, 2004, 2008 a 2012, pričom súpera mal len v poslednom prípade, keď proti nemu kandidoval Ján Filc. Koncom tohto roka teda František Chmelár zavŕši 17-ročné pôsobenie na čele slovenského olympijského hnutia.

František Chmelár sa stal iniciátorom viacerých nových projektov SOV. Počas jeho pôsobenia sa začal realizovať projekt Olympijských festivalov Slovenska (pôvodne Olympijské festivaly detí a mládeže Slovenska) i Olympijského odznaku všestrannosti, SOV založil aj Nadáciu Slovenského olympijského výboru. Okrem toho SOV na jeho podnet realizoval domáce olympijské štafety pred OH 2004 v Aténach i OH 2012 v Londýne (ďalšia sa bude realizovať v tomto roku od 27. apríla do 23. júna pred OH v Riu de Janeiro). Takisto až počas jeho predsedovania SOV začal udeľovať svoje výročné ocenenia (premiérovo za rok 2002) i vyznamenania (od roku 2000). Viackrát sa z najvyššej pozície v domácom olympijskom hnutí pokúšal presadiť vznik strešnej spolkovej organizácie slovenského športu (naposledy v roku 2013 so SOV ako lídrom, na ktorého platforme „strecha“ podľa zámerov mala vzniknúť), ale žiadna z jeho snáh neuspela.

Významný volebný úspech dosiahol František Chmelár pomerne nedávno na medzinárodnom fóre. Na 42. valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov (EOV) v Ríme bol 23. novembra 2013 na štyri roky zvolený do exekutívy EOV. Ako prezident SOV privíta svojich kolegov na zasadnutí exekutívy EOV 23. septembra 2016 v Bratislave. Jeho mandát v Európskych olympijských výboroch je však platný až do novembra 2017, takže v olympijskom hnutí bude aktívny ešte miminálne rok po ukončení pôsobenia na čele SOV.

Informácie priniesol Slovenský olympijský výbor (SOV) na svojom webe olympic.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ChmelárJán Filc