Architektka Zaha Hadid získala ako prvá žena ocenenie RIBA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 4. februára (WBN/PR) – Dňa 3. februára odovzdal Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA – Royal Institute of British Architects) svetoznámej architektke Zahe Hadid ako doposiaľ jedinej žene najvyššie ocenenie RIBA Royal Gold Medal 2016 pod záštitou Jej Veličenstva Alžbety II. Zlatú medailu získala za celoživotné dielo a pre jej globálny vplyv na vývoj architektúry.

Za celých 167 rokov nebolo toto vysoké štátne vyznamenanie udelené žiadnej žene. Až teraz Zahe Hadid, ktorej výnimočný projekt sa má v blízkej budúcnosti realizovať aj v Bratislave v bývalej priemyselnej zóne Čulenova.

Cena RIBA sa udeľuje od roku 1848 a medzi jej nositeľov patria osobnosti ako Frank Gehry (2000), Norman Foster (1983), Frank Lloyd Wright (1941) či Sir George Gilbert Scott (1859).

Odkedy vo veku 22 rokov odišla Zaha Hadid z rodného Bagdadu, stal sa jej novým domovom Londýn. Tu vybudovala aj svoje svetoznáme štúdio Zaha Hadid Architects, kde tvorí a odkiaľ vyráža do sveta pri práci na viac ako 950 projektoch, v 44 krajinách, s tímom okolo 400 ľudí a 55 národností.

Medzi najvýznamnejšie projekty Zahy Hadid patria Londýnsky plavecký štadión, administratívno-obchodný areál Galaxy SOHO v Číne, bytový komplex Heydar Aliyev Centre v Baku, budovu Centra pre štúdium Stredného východu na Oxfordskej univerzite, MAXXI múzeum moderného umenia 21. storočia a mnohé ďalšie.

Vyniká originálnymi nápadmi aj vo svete dizajnu a módy. Od topánok, šiat, šperkov až po nábytkové solitéry.

Na výrazný prínos Zahy Hadid ako architektky odkazujú najrešpektovanejšie svetové inštitúcie. Od amerického časopisu Financial Times získala cenu Women at the Top´s , ktorá sa udeľuje ženám, ktoré sa výrazne presadili v mužskej konkurencii. Časopis Forbes ju označil za jednu z „najmocnejších žien sveta“ a časopis TIME zaradil do zoznamu „100 najvplyvnejších osobností na svete“.

Ako vôbec prvej žene v histórii jej bola udelená Pritzkerova cena za architektúru za rok 2004 za významný prínos pre britskú architektúru. Ide o najvyššie ocenenia v architektúre, ktoré sa dá prirovnať k Nobelovej cene.

Je dvojnásobnou držiteľkou Stirlingovej ceny udeľovanej Kráľovským inštitútom britských architektov, ktorú získala v rokoch 2010 (MAXXI: Múzeum umenia 21. storočia v Ríme) a 2011 (Evelyn Grace Academy v Londýne).

Okrem toho je držiteľkou ceny „Umelca mieru“ od UNESCO. Francúzsko ju vyznamenalo prestížnou cenou „Commandeur de l´Ordre des Arts et des Lettres“. Japonská asociácia umenia jej udelila cenu Praemium Imperiale, ktorá vznikla z podnetu japonskej cisárskej rodiny a udeľuje sa za celoživotné dielo v piatich kategóriách, pričom jednou z nich je aj architektúra.

V roku 2012 sa jej dostalo cti v podobe Radu britského impéria „Dame Commander of the Order of the British Empire“, ktoré si prevzala z rúk kráľovnej Alžbety II.

Zaha Hadid patrí nepochybne medzi najvplyvnejšie arabské ženy sveta 21. storočia. Typickou pre jej tvorbu ako matematičku je hra s krivkami a geometrickými tvarmi pri práci na svojich futuristických objektoch, ktoré sa vymykajú bežným budovám. V súvislosti so Zahou sa najčastejšie hovorí o fluidnom vzhľade jej stavieb a tekutom cítení priestoru, tzv. „zamrznutej tekutosti“ v čase.

Aj slovenská metropola sa vďaka víťaznému projektu architektonického štúdia Zahy Hadid zaradí na mapu svetových veľkomiest, ktoré obohatili stavby tejto výnimočnej ženy.

Projekt Čulenova prinesie premenu bývalého industriálneho prostredia Bratislavy na rekreačnú zónu s novým mestským parkom obkolesujúcim tri rezidenčné veže organického tvaru.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia