Lektor má od štátu dostávať 1600 eur za deň školenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

PREŠOV 4. februára (WebNoviny.sk) – Ministerstvo školstva prostredníctvom svojej organizácie Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠOIV) robí predražené školenia majstrov v odborných školách za skoro milión eur. Na štvrtkovej tlačovej besede v Prešove na to upozornila predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová.

Podozrenie z tunelovania sa podľa nej týka verejného obstarávanie na projekt „Školenie, stáže pre majstrov odbornej výchovy a učiteľov odborných predmetov“ za 964-tisíc eur s DPH, ktorý ešte pred Vianocami vypísal ŠIOV.

Ako uviedla Babitzová, z týchto financií má ísť 216-tisíc eur na spotrebný materiál a odborné pomôcky. Zvyšná časť prostriedkov má byť podľa výzvy rozdelená na 60 školení pre majstrov odbornej výchovy a učiteľov odborných predmetov. Má ísť o trojdňové školenia v rôznych oblastiach, ktoré má viesť 10 lektorov a každé z nich má teda podľa prepočtov stáť 12 400 eur.

Aj po odpočítaní nákladov na stravu, ubytovanie, cestovné a školiace potreby to podľa Babitzovej znamená, že na jedného lektora vychádza odmena za 36 odučených dní minimálne 58 600 eur. Za každý deň školenia by teda inkasoval 1600 eur. „Je to úplne šialené, lebo v komerčnej sfére ani tí najdrahší zahraniční konzultanti toľko nestoja,“ dodala Babitzová s tým, že za predražený materiál už strana chystá podanie trestného oznámenia.

Podmienky tendra majú byť podľa predsedníčky strany Šanca navyše nastavené na vybranú firmu. Vyžadujú totiž nielen 900-tisícový obrat, ale aj nadštandardne vybavené školiace priestory pre školenia v potravinárstve s presným zoznamom strojov. „Kým premiér a vláda odkazuje učiteľom, sestričkám a verejnosti, že mesiac pred voľbami už nie je priestor na prijímanie riešení v školstve či zdravotníctve, ministerskí úradníci bez hanby tunelujú školstvo. Je to ďalší milión eur, ktorý by majstrom odbornej prípravy postačoval na zvýšenie platu na jeden rok,“ uviedla Babitzová. Súťaž sa má uzavrieť v piatok 5. februára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eva Babitzová
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRŠanca