Fajáda po návrate do Libanonu vypočúvajú rovnako ako Čechov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Konflikt libanonských moslimov
Sýrski Kurdi žijúci v Libanone držia kurdské vlajky (dole) a sýrsku revolučnú vlajku (hore), pričom vykrikujú heslá proti režimu Bashara Assada v Sýrii. Foto: SITA/AP

Praha 6. februára (WebNoviny.sk) – Údajného spolupracovníka libanonských tajných služieb Alího Fajáda, ktorého Česko zadržiavalo od roku 2014 a tento týždeň ho vymenilo za päticu zajatých Čechov, prevzali po prílete do Bejrútu podľa informácií denníka Právo tamojšie bezpečnostné zložky. Uviedol to dnes server Novinky.cz s tým, že Česi oslobodení v pondelok z libanonského zajatia absolvovali v piatok v nemocnici lekárske vyšetrenie a potom ich začali vypočúvať pracovníci z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu.

Fajád ani uvedená pätica Čechov tak ešte nemali možnosť stretnúť sa so svojimi rodinami či príbuznými.

„Ani pán Fajád sa ešte nedostal k rodine. Okamžite po príletu do Bejrútu si ho rovnou z lietadla prevzala tamojšia polícia, u ktorej dokonca musel prespať, a bude minimálne dva dni vypočúvaný,“ povedal v piatok denníku Právo dôveryhodný zdroj, ktorý je v úzkom kontakte s Fajádovým libanonským právnikom.

Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu podľa jeho hovorcu Pavla Hantáka chce, aby mu dvaja novinári, právnik, prekladateľ a pracovník vojenskej tajnej služby vysvetlili okolnosti svojho vlaňajšieho zmiznutia v Libanone. „Detailné informácie z preverovania nebudeme komentovať. Nik z pätice nebol a nie je zadržaný a nemám žiadne informácie o tom, že by sa malo v tejto situácii čokoľvek meniť,“ citovali ho Novinky.cz.

Päticu Čechov čaká po lekárskych prehliadkach policajný výsluch a až následne sa stretnú so svojimi príbuznými.

O okamžitom prepustení libanonského občana Alího Fajáda z väzby rozhodol vo štvrtok Mestský súd v Prahe. Minister spravodlivosti ČR Robert Pelikán totiž nepovolil jeho vydanie do USA, ktoré žiadali jeho vydanie pre podozrenie z podpory terorizmu a ilegálneho obchodovania so zbraňami, podobne ako vydanie ďalšieho zadržiavaného podozrivého, občana Pobrežia slonoviny Chalida El Marabiho. Rozhodnutie o osude ďalšieho občana Pobrežia slonoviny zadržiavaného v ČR Faouziho Jabera minister ešte neučinil.

Americká ambasáda reagovala na rozhodnutie Prahy s nevôľou, naznačila negatívne dopady na spoluprácu orgánov činných v trestnom konaní oboch krajín a súčasne uviedla, že tento postup iba povzbudí zločinecké skupiny a teroristov po celom svete. Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka sa vyjadril, že USA by rozhodnutie Prahy mali rešpektovať, a poznamenal, že minister spravodlivosti postupoval v súlade s českou legislatívou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav Sobotka