Pred 23 rokmi sa zrodil rekord NHL. Tri body brankára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nhl_hokej_výluka
Foto: SITA/AP

NEW YORK 8. februára (WebNoviny.sk) – Získať v jednom zápase tri kanadské body do produktivity nie je v hokeji ani pre útočníka maličkosť, o obrancovi ani nehovoriac.

Ale keď ich nazbiera brankár a v NHL, vtedy je to už ozaj veľká vec. Pred 23 rokmi sa to podarilo dosiaľ jedinému mužovi s maskou. Jeff Reese sa 10. februára 1993 ako gólman Calgary podieľal na víťazstve nad San Jose 13:1 troma asistenciami. Ide o stále platný rekord v počte prihrávok aj bodov brankára v jednom dueli. Najviac bodov v rámci jednej sezóny NHL dosiahol Grant Fuhr, ktorý sa v ročníku 1983/1984 zaskvel 14 asistenciami.

Celkovým lídrom historickej produktivity gólmanov je Tom Barrasso (0+48) pred Martinom Brodeurom (2+45), ktorý je s dvoma gólmi najlepším „strelcom“ medzi brankármi. Raz počas kariéry skórovali Chris Osgood, Jevgenij Nabokov, Billy Smith, José Théodore, Ron Hextall, Cam Ward, Mike Smith, Damian Rhodes, Chris Mason a Mika Noronen.

Zo Slovákov je na tom z hľadiska produktivity v NHL lepšie Peter Budaj, ktorý v 296 dueloch dosiahol 10 asistencií. Jaroslav Halák v 359 vystúpeniach päťkrát prihral na gól. Z aktívnych brankárov v lige má na konte suverénne najviac bodov Fín Kari Lehtonen z Dallasu (0+27).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cam WardJaroslav HalákJevgenij NabokovKari LehtonenMike SmithPeter BudajTom barrasso