Cameron: Do Británie prídu tisíce migrantov, ak opustí EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Cameron
Britský premiér David Cameron sa nevyhne otázkam o možnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Foto: SITA/AP

Londýn 8. februára (WebNoviny.sk) – Tisíce utečencov by mohli prísť do Británie z Francúzska, ak sa britskí voliči rozhodnú pre odchod krajiny z Európskej únie, povedal dnes hovorca premiéra Davida Camerona.

Postojom Camerona je to, že odchod z EÚ by ublížil bezpečnosti krajiny, zdôraznil.

Kritici to označili za začiatok „kampane strachu„, ktorá má prinútiť britských voličov, aby v plánovanom referende hlasovali za zotrvanie v EÚ, napísala agentúra Reuters. Hovorca Camerona povedal, že odchod z EÚ by mohol ohroziť dohodu, ktorá umožňuje britskej pohraničnej stráži vykonávať kontroly utečencov vo Francúzsku.

Cameron na tlačovej konferencii toto posolstvo podporil. Povedal, že dohoda, ktorá umožňuje Británii robiť kontroly vo Francúzsku, napríklad v prístave Calais, je pre ňu dobrá dohoda a on bude bojovať za jej zachovanie.

Ak… budeme môcť zostať v zreformovanej Európe, budete vedieť, čo dostanete,“ povedal Cameron. „Viete, že hranice zostanú v Calais, viete, že máme kreslo, ktoré rozhoduje o pravidlách, keď ide o budúcnosť Európy, viete, že máme životne dôležité informácie, či už ide o teroristov alebo kriminálnikov cestujúcich po Európe, pretože sme súčasťou týchto organizácií,“ citovala ho agentúra Reuters.

Podľa slov Camerona je vo Francúzsku „veľa opozičných politikov„, ktorí by chceli britsko-francúzsku dohodu zničiť. To by však otvorilo brány do Británie pre tisíce utečencov, ktorí v súčasnosti žijú v Calais v tábore nazývanom Džungľa.

Cameron presadzuje návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý má presvedčiť britských voličov, aby hlasovali proti odchodu krajiny z EÚ. Povedal, že ak tento návrh schvália predstavitelia ostatných krajín 28-členného bloku, bude mať pre Britániu najlepšiu možnú dohodu a povedie kampaň za zotrvanie krajiny v EÚ.

Pracovníci z kampane za odchod Británie z EÚ uviedli, že najnovšie varovanie bolo pripravené, aby vyvolalo u voličov strach. „Dohoda, ktorú máme o kontrole migrantov v Calais, je s Francúzskom, nie s EÚ. Nie je dôvod, aby sa to menilo v prípade odchodu z EÚ,“ vyhlásil spoluzakladateľ kampane za odchod z EÚ – Leave.EU – Arron Banks.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David Cameron