Učitelia prerušia štrajk, štafetu preberú vysoké školy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vyvesenie štrajkovej zástavy počas brífingu štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov a štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov pred budovou Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Bratislava, 9. február 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 9. februára (WebNoviny.sk) – Štrajkový výbor Iniciatívy slovenských učiteľov sa rozhodol od pondelka 15. februára štrajk prerušiť a prejsť do štrajkovej pohotovosti.

Na utorňajšom brífingu to povedal Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov. Od pondelka 15. februára však štrajkovú štafetu preberajú vysokoškolskí učitelia. „Neskončili sme, pokračujeme ďalej. Počas štrajkovej pohotovosti budeme naďalej presadzovať splnenie našich požiadaviek, poukazovať na nedostatky v slovenskom školstve a hlavne ďalej mobilizovať školskú verejnosť,“ dodal Kočan.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Od pondelka sa učitelia vrátia za školské katedry, no podľa Kočana už nebudú takí istí, ako odtiaľ pred dvoma týždňami odišli. Slovensko podľa neho nesmie šetriť na vzdelávaní, takéto šetrenie totiž štát môže prísť draho. Iniciatíva napriek prerušeniu štrajku pokračuje aj v stredu 10. februára v Bratislave demonštráciou. Z viacerých bratislavských mestských častí budú rodičia žiakov organizovať pochod na toto zhromaždenie.

Do štrajku sa doteraz zapojilo 15-tisíc učiteľov

V nadväznosti na stretnutie akademickej obce, ktoré v pondelok 8. februára zorganizoval Akademický senát Filozofickej fakulty UK, vznikla Iniciatíva vysokoškolských učiteľov. Štrajkový výbor tejto iniciatívy zároveň vyzval akademickú obec na podporu štrajkujúcich učiteľov.

Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov v utorok uviedol, že iniciatíva vyslovuje podporu a obdiv 15 000 učiteľom, ktorí sa doteraz zapojili do štrajku. Štrajkový výbor iniciatívy pozostáva zo 16 vysokoškolských učiteľov z 10 fakúlt viacerých slovenských univerzít. Iniciatíva nepredkladá žiadne vlastné požiadavky, plne sa stotožňuje s požiadavkami Iniciatívy slovenských učiteľov a žiada vládu o ich splnenie.

„Ak vláda nepristúpi na požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov, sme pripravení prevziať štrajkovú štafetu od učiteľov a vychovávateľov v materských, základných a stredných školách,“ dodal Halas s tým, že iniciatíva v utorok vyhlásila štrajkovú pohotovosť.

V prípade nesplnenia požiadaviek vyzvú všetkých vysokoškolských pedagógov a vedeckých pracovníkov, aby vstúpili do ostrého neobmedzeného štrajku od pondelka 15. februára, keď sa na všetkých univerzitách začína letný semester.

Štrajk podľa Križa naplno odhaľuje neschopnosť ministra Draxlera

Vysokoškolskí učitelia sa budú môcť už v najbližších dňoch zaregistrovať ako účastníci štrajkovej pohotovosti a štrajku na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov. Iniciatíva vysokoškolských učiteľov zároveň vyzýva všetkých študentov slovenských vysokých škôl, aby verejne vyjadrili podporu štrajkujúcim učiteľom.

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov v utorok opäť poďakoval 15 000 pedagogickým a odborným zamestnancom, ktorí sa štrajkom rozhodli vyjadriť svoju nespokojnosť so situáciou v slovenskom školstve. „Na štrajku sa doteraz zúčastnil každý šiesty učiteľ na Slovensku,“ približuje Crmoman a poďakoval aj rodičom za ich podporu a trpezlivosť.

Viktor Križo z Iniciatívy slovenských učiteľov v utorok vyhlásil, že štrajk naplno odhaľuje neschopnosť ministra školstva Juraja Draxlera, ktorý potvrdil oprávnenosť učiteľských požiadaviek, no nedokáže sa za ne postaviť a presadiť ich.

„Štrajk zároveň odhalil totálny cynizmus predsedu vlády, ktorý namiesto toho, aby z pozície svojej moci nastolené problémy riešil, sa sústreďuje na znevažovanie organizátorov štrajku a manipulovanie so štatistikami, zatiaľ čo viac ako 150-tisíc detí sa vôbec neučilo alebo sa učilo v núdzovom režime. Štrajk bol príležitosťou pre Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a jeho predsedu Pavla Ondeka, rehabilitovať sa v očiach učiteľskej verejnosti za nezvládnutý štrajk v roku 2012. Žiaľ, najväčší odborový zväz nás nepodporil,“ uviedol v utorok Križo s tým, že odborový zväz toleroval protištrajkovú kampaň spojenú so šírením lží a vyhrážok.

„Po tom, ako ministerstvo školstva rokuje so všetkými organizáciami v rezorte školstva o tézach k programovému vyhláseniu vlády a o strategických reformách, a prakticky všetky školy boli po celý čas tejto nátlakovej akcie otvorené, toto považujeme za politickú objednávku,“ povedal v reakcii minister školstva Juraj Draxler.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj DraxlerVladimír Crmoman
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR