FEBIOFEST PRINESIE OSCAROVÝCH NOMINANTOV

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Filmovy festival

BRATSLAVA 9. februára 2016 (WBN/PR) – Oscarových nominantov aj snímky ocenené na prestížnom festivale v Cannes ponúkne Medzinárodný festival klubových filmov Febiofest 2016. Filmový maratón sa v Bratislave rozbehne od 17. do 23. marca a výber z neho poputuje od 31. marca do 16. apríla do kinosál deviatich slovenských miest. Divácky obľúbená sekcia Novinky ASFK bude už tradične naplnená distribučnými predpremiérami filmov z rôznych kútov sveta, ktoré sa k slovenských divákom dostávajú len krátko po uvedeniach na zahraničných prehliadkach.

S nomináciou na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film prichádza na Febiofest francúzsky film Mustangtureckej režisérky Deniz Gamze Ergüven. Sleduje päticu sestier, žijúcich v dedine severného Turecka, ležiacej tisíc kilometrov od Istanbulu a storočie od akéhokoľvek poňatia o ženských právach. Domnelá nemorálnosť dievčenskej hry vyvolá škandál s nečakanými následkami. Domov sa postupne mení na väznicu, školské hodiny nahrádzajú domáce práce, a detské časy miznú s prípravami na svadbu. Podmanivá snímka, ktorá získal cenu LUX od Európskeho parlamentu, bola v svetovej premiére uvedená na slávnom Cannes a na konte má aj nomináciu na Zlaté Glóbusy.

TRAILER FILMU MUSTANG:

https://www.youtube.com/embed/N9nUIFYc5II“ frameborder=“0″ allowfullscreen>

Aj najrešpektovanejší thajský nezávislý režisér Apichatpong Weerasethakul zasadil svoju drámu do kruhu vojakov. Rovnako ako v jeho najslávnejšom filme Strýko Búnmí, ktorý získal Zlatú palmu v Cannes, aj v deji Lásky z Khon Kaen dominuje mystika, mágia, rituály, duchovia. Zobrazuje nemocnicu pre vojakov trpiacich tajomnou spavou chorobou. Lekári skúšajú rôzne spôsoby terapie, ale čo ak existuje nejaké spojenie medzi záhadným syndrómom a mýtickým starodávnym miestom, na ktorom nemocnica stojí

Na konte s národnou nomináciou na Oscara sa festivalovým divákom po prvýkrát na slovenskom kinoplátne predstaví islandský film Barani režiséra Grímura Hákonarsona. Nechýba mu nič, čo majú fanúšikovia islandských filmov radi: surové prostredie, irónia a absurdný humor, umne využitý v žánri drámy. Príbeh bratského puta, ktoré zostáva aj po desiatkach rokov vzájomných nezhôd, silné, získal na festivale v Cannes jednu z najvýznamnejších cien – Cenu Un Certain Regard a zlato zožal aj na festivaloch v Thessalonikách a v Solúne.

TRAILER FILMU BARANI:

Do kolekcii sekcie Novinky ASFK sa dostalo aj japonské animé Chlapec vo svete príšer, maďarská komédia Líza, liščia víla, úchvatný francúzsky prírodopisný dokument Príbeh lesa a veľkovýpravná snímka uznávaného francúzskeho režiséra Xaviera Giannoliho Marguerite.

Divákom sa počas siedmich festivalových dní bratislavského Febiofestu predstaví vyše stovka snímok aj v sekciách V strede Európy, Slovenská filmová krajina, Klubový film dnes, Klubový Jukebox, Zrkadlo minulosti, Novinky ASFK, Osobnosti klubového filmu, Filmový kabinet deťom, Kinoikon+ a novinkou v programe bude špeciálna sekcia Experimental.

Do konca februára si môžu filmoví fanúšikovia zakúpiť v predpredaji cez portál www.inviton.sk a vo festivalových kinách v Bratislave zľavnený FEBIOPAS za 10 EUR, ktorý umožní 10 voľných vstupov na akékoľvek festivalové projekcie v Bratislave. Od 1. marca a počas konania festivalu bude stáť 15 EUR.

Výber filmov z bratislavskej časti poputuje do Trenčína, Košíc, Banskej Bystrici, Kežmarka, Prešova, Martina, Prievidze, Trnavy a Levíc.

Aktuálne informácie o všetkých filmoch zaradených do programu tohto ročníka FEBIOFEST a o pripravovaných sprievodných podujatiach nájdete v nasledujúcich týždňoch na www.febiofest.sk a www.asfk.sk a www.facebook.com/Febiofest.sk/ a www.facebook.com/asfk01

23. medzinárodný festival filmových klubov

FEBIOFEST 2016

17.– 23.III.

BRATISLAVA

Kino Lumière / Kino KLAP VŠMU / Mladosť / DK Zrkadlový háj / Foajé

Od 31.III. do 16. IV.

TRENČÍN – Artkino Metro: 31.3. – 3.4. / KOŠICE – kino Úsmev: 2.4. – 5.4. / BANSKÁ BYSTRICA – FK v Múzeu SNP: 4.4. – 7.4. / KEŽMAROK – kino Iskra: 4.4. – 7.4. / PREŠOV – FK Pocity: 5.4. – 7.4. / MARTIN – kino Strojár: 5.4. – 10.4. / PRIEVIDZA – FK ´93: 11.4. – 14.4. / TRNAVA – kino Hviezda: 11.4. – 15.4. / LEVICE – kino Junior: 13.4. – 16.4.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať