Video: LeBronovo 40. triple-double, je siedmy v dejinách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
LeBron James
LeBron James Foto: SITA/AP

CLEVELAND 9. februára (WebNoviny.sk) – Líder Clevelandu LeBron James sa podieľal na pondelňajšom víťazstve nad Sacramentom 21 bodmi, 10 doskokmi aj 10 asistenciami, čo bolo jeho jubilejné 40. triple-double v basketbalovej kariére v NBA. Svoj vôbec prvý zápas s dvojcifernými číslami v troch pozitívnych štatistických ukazovateľoch odohral ešte 19. januára 2005 proti Portlandu, vo veku 20 rokov a 20 dní sa stal najmladším hráčom s triple-double v dejinách súťaže.

So 40 takýmito zápismi mu v historickom prehľade patrí 7. priečka. Má 31 rokov a šancu posunúť sa do konca kariéry ešte pred šiesteho Fata Levera (43x) a môže sa pokúsiť atakovať piateho Larryho Birda (59x). Najstarším hráčom s triple-double bol zatiaľ Karl Malone, ktorý ho 28. novembra 2003 vo farbách Los Angeles Lakers dosiahol, keď mal presne 40 rokov a 127 dní.

Oscar Robertson je sotva prekonateľným lídrom NBA so 181 triple-double, nasledujú Magic Johnson (138), Jason Kidd (107) a Wilt Chamberlain (78). James je lídrom medzi aktívnymi hráčmi pred Rajonom Rondom a Russellom Westbrookom (obaja po 27). Michael Jordan ich počas kariéry nazbieral 28, po tejto sezóne končiaci Kobe Bryant zatiaľ 21.

Iba štyria hráči v tzv. open ére NBA sa zmohli na ešte väčšie sústo – quadruple-double, aj to naposledy pred 22 rokmi. Dvojciferné číslo až v štyroch štatistických ukazovateľoch dosiahli v jednom dueli len Nate Thurmond (v roku 1974), Alvin Robertson (1986), Hakeem Olajuwon (1990) a David Robinson (1994). Okrem bodov, doskokov a asistencií sa do štatistík rátajú aj zblokované a získané lopty. Na tzv. quintuple-double ešte v NBA nikto nikdy nedosiahol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jason KiddKobe BryantLeBron JamesMichael JordanWilt Chamberlain