10 dôvodov, prečo si dopriať každodennú prechádzku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
10 dôvodov, prečo si dopriať každodennú prechádzku
Určite si ju doprajte aj vy. Foto: pixabay.com

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Ak vám nie je vaše zdravie ľahostajné, určite si doprajte pravidelný pohyb. Ak to nebude cvičenie, výborná možnosť je ísť na prechádzku. Tak neváhajte a zoberte rodinku na čerstvý vzduch. Ani si neviete predstaviť, aké výhody má pre nás 30-45 minútová chôdza.

Zdravotné výhody, ktoré nám spôsobuje chôdza po dobu 30 až 45 minút každý deň:

Znižuje riziko Alzheimerovej choroby

Verte tomu alebo nie, chôdza môže byť skutočne dobrá pre vašu myseľ a celkové duševné zdravie.

Podľa nadácie Arthritis: „Chôdza znižuje riziko Alzheimerovej choroby. Štúdia z University of Virginia zistili, že muži medzi 71 a 93 rokov, ktorí chodili viac ako pol kilometra za deň, mali polovičný výskyt demencie a Alzheimerovej choroby“.

Svaly

Mohlo by sa zdať celkom zrejmé, že cvičenie môže pomôcť budovať svalovú hmotu, ale to platí najmä, ak ide o chôdzu.

Zlepšuje zdravie srdca a znižuje krvný tlak

Každý, kto zažíva problémy so srdcom, by mal požiadať o radu lekára. Avšak, chôdza môže byť obrovská pomoc pri zlepšovaní zdravia srdca a pozitívne ovplyvňuje krvný tlak.

Hrubé črevo

Podľa životného štýlu Sarah Sarna, je známe, “ že chôda obmedzuje rakovinu hrubého čreva o 31 percent u žien.“ Pravidelný „peší“ režim dokonca 10 až 15 minút niekoľkokrát denne môže pomôcť telu a tráviacim funkciám systému. Cvičenie je zásadné pre pravidelné vyprázdňovanie.

Zlepšuje náladu

Ak sa cítite pod psa, riešením môže byť prechádzka po okolí. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Psychiatric Research, jedinci, ktorí išli 30 až 45 minút prechádzky každý deň, päť dní v týždni, ukázal zlepšené nálady a zníženie pocitu depresie.

Zaháňa glaukóm (zelený zákal)

Pre tých, ktorí sú v ohrození pre glaukóm sa odporúčajú prechádzky, pretože pomáhajú zmierniť tlak v oku. Štúdie preukázali, že mierne cvičenie, ako je chôdza alebo beh trikrát alebo viackrát každý týždeň môže mať znižujúci efekt na tvorbu glaukómu.

Ovládať svoju hmotnosť

Môže byť upokojujúce vedieť, že nemusíme nutne robiť hodiny kardio, aby sme zvládli udržať svoju váhu.

Podľa Everyday zdravotníctva, „Prevencia priberania na váhe môže byť tak jednoduchá, stačí ísť na prechádzku.“ Oni citujú štúdiu, ktorá ukázala, že ženy, ktoré jedli štandardnú stravu a išli na hodinu denne von, boli schopné úspešne udržať svoju váhu.

Posilňuje vaše kosti

Chôdza môže mať pozitívny vplyv na silu a zdravie kostí a kĺbov. To môže zastaviť stratu kostnej hmoty u pacientov s osteoporózou. U starších žien 30 minút chôdze každý deň zníži riziko zlomenín bedrovej kosti o 40 percent.

Znižuje riziko vzniku cukrovky

Podľa Everyday zdravotníctva, „rýchla chôdza môže pomôcť predchádzať a zvládať diabetes.“

„20 až 30 minút chôdze môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi po dobu 24 hodín.“

Zlepšuje zdravie pľúc

I keď to nemusí byť šok, že cvičenie môže byť dobré pre vaše dýchanie, môže vás to prekvapiť, aký veľký dopad chôdza môže mať na vaše pľúca.

Podľa nadácie Arthritis: „Chôdza zlepšuje tvoj dych. Pri chôdzi sa vaše dýchanie zlepšuje, čo spôsobuje, že kyslík cestuje rýchlejšie do krvného obehu a pomáha odstrániť odpadové produkty a zlepšiť úroveň energie a schopnosť liečiť“.

10 dôvodov, prečo si dopriať každodennú prechádzku
Foto: pixabay.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN