Maďarská vláda trvá na novele ústavy, kvôli hrozbe terorizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarská vláda vyhlásila krízový stav, môže nasadiť armádu
Foto: SITA/AP

Budapešť 10. februára (WebNoviny.sk) – Ak návrh maďarskej vlády na novelu ústavy, ktorou chce reagovať na zvýšenú teroristickú hrozbu súvisiacu s migráciou, v parlamente neprejde, tak sa kabinet obráti na občanov. Vo verejnoprávnej televízii M1 to dnes vyhlásil štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za komunikáciu Bence Tuzson.

Tajomník súčasne dementoval názory opozície, podľa ktorých by vláda chcela predčasné voľby. „Ak návrh nedostane dvojtretinovú podporu poslancov, tak sa vláda obráti na občanov,“ oznámil Tuzson a dodal, že zatiaľ kabinet ešte nerozhodol, akou formou to urobí.

Vláda chce zakomponovať do ústavy pojem teroristického ohrozenia ako samostatný skutkový stav. Kabinet by v prípade teroristickej hrozby, prípadne útoku, mal v zmysle návrhu novely oprávnenie vyhlásiť stav ohrozenia a parlament by o tom iba dodatočne informoval.

Pri vyhlásení takéhoto stavu by polícii pri udržiavaní poriadku v krajine pomáhala armáda. Vláda by mohla nariadiť obmedzenie predaja niektorých druhov tovaru v záujme naplnenia štátnych zásob, sprísniť kontrolu pošty či internetu a na istý čas by mohla zasiahnuť aj do fungovania médií.

Vládny blok Fidesz-KDNP nemá v parlamente potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Opozičné strany zmenu odmietajú a tvrdia, že návrh Fideszu je dobrý iba na to, aby udržiaval ľudí v strachu. Na vyhlásenie stavu ohrozenia by podľa nich takto stačila aj menšia provokácia. Ultrapravicová strana Jobbik zmenu podmienila súhlasom štvorpätinovej väčšiny

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia