Na elektronické vybavenie voličského preukazu ostávajú 4 dni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby do VÚC
Atmosféra v jednej z volebných miestností počas 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC) v Bratislavskom samosprávnom kraji. Regionálne voľby 2013 sú v poradí štvrtými voľbami od vzniku SR. Bratislava, 9. november 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. februára (WebNoviny.sk) – Tí, čo chcú voliť a nebudú 5. marca v mieste svojho trvalého bydliska, ale napríklad na lyžovačke, majú ešte štyri dni na elektronické vybavenie voličského preukazu. S voličským preukazom a občianskym preukazom sa totiž v nadchádzajúcich parlamentných voľbách dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti. Upozorňuje na to v tlačovej správe iniciatíva IT špecialistov Slovensko.Digital.

Voličský preukaz sa dá vybaviť napríklad aj cez aplikáciu volby.digital a túto možnosť už využilo 2 000 ľudí, pričom toto číslo stále rastie, píše sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol za iniciatívu Slovensko.Digital Ján Hargaš. Do 15. februára sa o voličský preukaz dá požiadať elektronicky alebo poštou. Tí, čo to nestihnú, si preukaz môžu vybaviť osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb v úradných hodinách obce, teda najneskôr 4. marca. Žiadať o vydanie voličského preukazu treba obec, kde má volič trvalé bydlisko.

V roku 2012 sa na voľbách zo zahraničia zúčastnilo asi 8000 Slovákov

Poslať žiadosť o vydanie voličského preukazu sa dá elektronicky, e-mailom alebo poštou priamo obci, ale aj cez aplikáciu volby.digital. „Tá vznikla ako iniciatívny nápad na platforme IT špecialistov zo Slovensko.Digital a v prvej fáze umožnila podať žiadosti o voľby zo zahraničia. Myšlienka sa stretla s obrovským úspechom. Kým v roku 2012 sa na voľbách zo zahraničia zúčastnilo približne 8000 Slovákov, k voľbám v roku 2016 sa len cez aplikáciu volby.digital registrovalo viac ako 19 000 občanov,“ upozorňuje v tlačovej správe iniciatíva Slovensko.Digital.

Pritom celkovo o voľbu poštou zo zahraničia požiadalo 20 275 Slovákov žijúcich v zahraničí. Z tohto počtu 1 196 Slovákov, ktorí nemali trvalý pobyt na Slovensku a tí žiadali o voľbu poštou ministerstvo vnútra. Ostatní sa museli obrátiť na obce, kde majú trvalý pobyt. Po úspechu s registráciou pre voľbu poštou sa iniciatíva Slovensko.Digital rozhodla v projekte pokračovať aj pre vybavovane voličských preukazov.

Prvovoličov je približne 68-tisíc

Deviate parlamentné voľby od nežnej revolúcie v roku 1989 čakajú Slovensko v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, najviac však o dve hodiny. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov.

Do volebného výsledku môžu zasiahnuť aj tí, čo majú po prvý raz v živote právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých kresiel parlamentu. Prvovoličov, pre ktorých to budú vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc. Voľby riadi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a zverejní výsledky volieb.

Slovensko.Digital je iniciatíva IT špecialistov, ktorá vznikla v novembri 2015 a venuje sa informatizácii verejnej správy. Upozorňuje na neefektívnosť štátnych IT projektov a snaží sa prichádzať s pozitívnymi príkladmi toho, ako by sa štátne IT projekty mohli robiť, dodáva sa v tlačovej správe Slovensko.Digital. Viac o iniciatíve možno nájsť na jej webstránke http://slovensko.digital/ a o volebných pravidlách na webstránke Ministerstva vnútra SR, v časti venovanej voľbám, na http://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=volby-do-narodnej-rady-sr-5-marec-2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia