Otvorili 66. ročník filmového festivalu Berlinale

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
George Clooney s manželkou Amal
Americký herec George Clooney s manželkou Amal prichádzajú na premietanie otváracieho filmu Ave, Caesar! festivalu Berlinale. Foto: SITA/AP

Berlín 11. februára (WebNoviny.sk) – Projekciou mimosúťažnej novinky režisérskej bratskej dvojice Joela a Ethana Coenovcov Ave, Caesar! sa dnes večer v Berlíne slávnostne začal 66. ročník tamojšieho medzinárodného filmového festivalu Berlinale.

Na podujatí premietnu tentoraz viac ako 400 filmov rôznych žánrov z celej planéty, 18 z nich sa bude uchádzať o hlavné trofeje v súťaži celovečerných filmov. Ani slovenská, ani česká kinematografia však v tejto súťaži nemá zastúpenie.

O laureátoch hlavných cien prehliadky bude rozhodovať sedemčlenná odborná porota pod vedením americkej oscarovej herečky Meryl Streepovej. V grémiu zasadnú tiež britský filmový kritik Nick James, v New Yorku žijúca francúzska fotografka Brigitte Lacombová, poľská režisérka Malgorzata Szumowská, ako aj ďalší herci Lars Eidinger (Nemecko), Clive Owen (Británia) a Alba Rohrwacherová (Taliansko).

Meno laureáta čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo je však už istý čas známe. Trofej si prevezme nemecký kameraman známy aj z početných kooperácií so zámorskými velikánmi strieborného plátna Michael Ballhaus.

V dejisku festivalu očakávajú aj celý rad ďalších celebrít vrátane Georgea Clooneyho s manželkou, Julianne Mooreovej, Isabelle Huppertovej, Kirsten Dunstovej či Tildy Swintonovej. Renomovaný americký dokumentarista Michael Moore musel účasť na festivale na poslednú chvíľu odrieknuť zo zdravotných dôvodov.

Angažovaný herec, režisér a producent v jednej osobe George Clooney, ktorý patrí k hosťom slávnostného otvorenia, by sa mal podľa vlastných slov v piatok stretnúť so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorou by okrem iného chcel hovoriť aj o migračnej kríze. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Vedenie festivalu si troma osobitnými projekciami pripomenie i troch nedávno zosnulých umelcov – Davida Bowieho, Alana Rickmana a Ettoreho Scolu.

Všestranného britského umelca, speváka, multiinštrumentalistu, maliara i príležitostného herca Davida Bowieho, ktorý zomrel 10. januára 2016 v New Yorku vo veku 69 rokov, pripomenie snímka Muž, ktorý spadol na Zem (1976) režiséra Nicolasa Roega.

Jeho krajana Alana Rickmana, ktorý skonal o štyri dni neskôr tiež vo veku 69 rokov, pripomenú organizátori snímkou Anga Leeho Rozum a cit podľa predlohy Jane Austenovej. Tento film si v roku 1996 odniesol z Berlinale hlavnú trofej – Zlatého medveďa.

Na počesť talianskeho režiséra Ettoreho Scolu uvedú film Le Bal, ktorý mu v roku 1984 vyniesol Strieborného medveďa, ale aj francúzskeho či talianskeho „Oscara“ za najlepšiu réžiu (trofeje César a David di Donatello).

Slovenskú kinematografiu budú na Berlinale 2016 reprezentovať dve koprodukcie s českými tvorcami. V sekcii Panorama to bude film Ja, Olga Hepnarová debutujúcich českých režisérov Petra Kazdu a Tomáša Weinreba, v sekcii Generation uvidia diváci snímku Ani ve snu! režiséra Petra Oukropca. Tradične bude naša krajina aj na medzinárodnom filmovom trhu European Film Market a zastúpenie bude mať aj v programoch Berlinale Talents a ScriptTeast.

Počas konania Belinale sa uskutoční aj odovzdávanie Ceny za najlepší európsky film pre deti a mládež roku 2015. Uchádza sa o ňu i koprodukčný slovensko-český film Sedem zhavranelých bratov (2015) režisérky Alice Nellisovej, ktorý je zaradený do užšieho výberu deviatich filmov vďaka oceneniu Asociácie európskych filmov pre deti (ECFA) na gréckom 18. festivale filmov pre deti Olympia v Pyrgose z decembra minulého roka. Vyhlasovateľom súťaže je ECFA, o hlavnej výhre rozhodnú členovia asociácie, ktorú tvorí viac ako 100 filmových profesionálov z oblasti produkcie, distribúcie, festivalov a médií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe George Clooney