V Japonsku triumf Neureuthera, Žampovci slalom nedokončili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Felix Neureuther
Felix Neureuther Foto: SITA/AP

JUZAWA NAEBA 14. februára (WebNoviny.sk) – Nemec Felix Neureuther sa stal víťazom nedeľňajšieho slalomu Svetového pohára alpských lyžiarov v japonskom stredisku Juzawa Naeba. Druhý skončil Švéd Andre Myhrer, ktorý v súčte oboch kôl zaostal iba o 5 stotín sekundy. Tretie miesto si vyjazdil mladý Rakúšan Marco Schwartz (+0,24). Líder po 1. kole Nemec Fritz Dopfer rovnako ako v sobotňajšom obrovskom slalome neuniesol tlak z možného víťazstva a klesol na celkové 4. miesto. Víťazný Neureuther sa k 12. prvenstvu v pretekoch SP v kariére a desiatemu v slalome posunul z 5. miesta po 1. kole. V tom druhom dosiahol na dažďom poznačenej trati rovnako piaty najlepší čas. „Musel som ísť na plný plyn, keďže mladí zajazdili 2. kolo veľmi dobre. Podarilo sa mi to a opäť mám zo slalomu dobrý pocit. Radšej by som síce vyhral v Schladmingu, ale ani toto nie je na zahodenie,“ žartoval v cieli Neureuther, ktorého citoval aj web ORF.

V Japonsku sa skončila obdivuhodná séria štyroch víťazných slalomov bez prerušenia v podaní Nóra Henrika Kristoffersena. Dvadsaťjedenročný severan triumfoval v šiestich z ôsmich slalomov v tejto sezóne SP, raz bol druhý a teraz sa prvýkrát ocitol mimo stupňa víťazov, konkrétne na 7. priečke. V boji o veľký aj malý glóbus s Rakúšanom Marcelom Hirscherom si však, paradoxne, polepšil, keďže Hirscher nedokončil svoju prvú jazdu. Napriek tomu obhajca celkového prvenstva v SP Hirscher zostáva na čele v boji o veľký glóbus s náskokom 88 bodov pred Kristoffersenom. Nór je tri slalomy pred koncom sezóny už takmer istým víťazom hodnotenia najtočivejšej disciplíny. „Prvú jazdu som nemal dobrú a v tej druhej zasa pršalo a veľa som toho nevidel. Škoda, že som neskončil lepšie, ale počasie sa zmeniť nedá,“ uviedol Kristoffersen v prvej reakcii po pretekoch.

Medzi klasifikovanými v cieli 1. kola neboli ani slovenskí bratia Adam a Andreas Žampovci. Adam Žampa s číslom 33 predčasne skončil už po niekoľkých bránkach, keď chytil „špicara“. Starší zo Žampovcov si tak ani v Juzawa Naeba nevylepšil svoju tohtosezónnu slalomovú bilanciu vo SP, keď bodoval jediný raz – pred Vianocami skončil v talianskej Madonne di Campiglio pätnásty. V slalomovom poradí SP mu patrí 39. priečka.

„Na dnešný slalom som sa veľmi tešil. Po včerajšom výsledku v obráku som si myslel, že môžem dosiahnuť dosť dobrý výsledok aj v slalome. Na tréningu aj na rozjazdení som jazdil dosť rýchlo, ale, žiaľ, niekedy to nestačí. Dostal som v druhých slalomových pretekoch po sebe ‚špicar‘. Určite to veľmi nahnevá, pretože keď človek ide na tréningu rýchlo, vie, že má na to, aby šiel rýchlo aj v pretekoch a potom príde ‚špicar‘. Samozrejme, mrzí to, ale treba makať ďalej, netreba sa vzdávať. Od stredy ma čaká tréning vo francúzskom Chamonix, kde absolvujem v piatok ďalšiu superkombináciu. Verím, že to bude oveľa lepšie, aj keď je to dosť nabitý program,“ referoval Adam Žampa v reakcii sprostredkovanej manažérom Ľubošom Schwarzbacherom.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Juzawa Naeba (Jap.) – výsledky:

Slalom mužov (1. + 2. kolo): 1. Felix Neureuther (Nem.) 1:50,93 min, 2. Andre Myhrer (Švéd.) +0,05, 3. Marco Schwartz (Rak.) +0,24, 4. Fritz Dopfer (Nem.) +0,29, 5. Marc Digruber +0,54, 6. Michael Matt (obaja Rak.) +0,62, 7. Henrik Kristoffersen a Sebastian Foss-Solevaag (obaja Nór.) +0,70,…Adam žampa a Andreas Žampa (obaja SR) – obaja nedokončili 1. kolo

Poradie v hodnotení slalomu (po 8 z 11 pretekov): 1. Henrik Kristoffersen (Nór.) 716 bodov, 2. Marcel Hirscher (Rak.) 500, 3. Felix Neureuther (Nem.) 323, 4. Fritz Dopfer (Nem.) 274, 5. Alexander Chorošilov (Rus.) 252, 6. Stefano Gros (obaja Tal.) 225, … 39. Adam Žampa (SR) 16

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 29 zo 44 pretekov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1045 bodov, 2. Henrik Kristoffersen 957, 3. Aksel Lund Svindal 916, 4. Kjetil Jansrud (všetci Nór.) 735, 5. Peter Fill (Tal.) 549, 6. Felix Neureuther (Nem.) 547, … 73. Adam Žampa 80, 134. Andreas Žampa (obaja SR) 8.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam ŽampaAksel Lund SvindalAndre MyhrerAndreas ŽampaFelix NeureutherHenrik KristoffersenKjetil JansrudMarcel Hirscher