Turecko poprelo vyslanie svojich vojakov do Sýrie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kobani
Obliehané Kobani je pod ťažkou paľbou. Džihádisti sa už priblížili k mestu na niekoľko kilometrov. Foto: SITA/AP

Ankara 15. februára (WebNoviny.sk) – Turecko poprelo správy o tom, že niekoľko jeho vojakov vstúpilo na územie Sýrie. Informovala o tom dnes rozhlasová a televízna stanica BBC s odvolaním sa na tamojšiu štátnu agentúru Anadolu. Turecký minister obrany Ismet Yilmaz zároveň pred parlamentným výborom vyhlásil, že Ankara vyslanie síl do Sýrie nezvažuje.

Sýria v písomnej žiadosti adresovanej OSN skoršie obvinila Turecko z toho, že umožnilo približne 100 „svojim vojakom a žoldnierom“ prekročiť sýrske štátne hranice. Damask vyzval OSN, aby podnikla opatrenia voči tureckému ostreľovaniu severných oblastí Sýrie a označil aktivitu Ankary za porušenie suverenity.

Sýria je presvedčená, že títo ozbrojenci sa snažia poskytnúť povstalcom podporu. V predmetnej sťažnosti Ankara uvádza, že „turecké ostreľovanie sýrskeho územia predstavuje priamu podporu ozbrojených teroristických organizácií“. Sýria ďalej uviedla, že si hodlá nárokovať odškodnenie za spôsobené škody.

EÚ vyzvala Turecko, aby zastavilo akcie v Sýrii

Predstavitelia EÚ vyzvali Turecko, aby zastavilo svoje vojenské operácie v Sýrii. Stalo sa tak po tom, ako turecké jednotky počas uplynulého víkendu ostreľovali pozície kurdských povstalcov podporovaných Spojenými štátmi.

Ako informovala agentúra AP, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová pripomenula Turecku, že bolo medzi krajinami, ktoré sa pred niekoľkými dňami na konferencii v Mníchove dohodli na krokoch vedúcich k zníženiu napätia v Sýrii a na zastavení ozbrojených zrážok. Uviedla, že zintenzívnenie paľby „skutočne nie je tým, čo očakávame“.

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders, ktorého krajina tento polrok predsedá EÚ, vyhlásil, že „máme plán na zastavenie násilností a myslím, že každý ho musí dodržiavať.“

Turci sa obávajú postupu Kurdov

Spomedzi všetkých povstaleckých frakcií v Sýrii sú to práve Kurdi, príslušníci Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), kto zaznamenáva najviac úspechov v boji proti džihádistickým jednotkám Islamského štátu (IS). Turecko je však nespokojné s postupom Kurdov.

Turecko začalo s náletmi v Iraku a Sýrii v júli roku 2015. Stalo sa tak v rámci Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá sa v regióne snaží zastaviť a poraziť džihádistický Islamský štát. V Sýrii sa turecké nálety sústreďovali na pozície IS, ale v Iraku boli ich terčom aj základne a postavenia oddielov napojených na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už desaťročia bojuje s Ankarou za uznanie práv kurdského národa.

Počas uplynulého víkendu Turecko ostreľovalo kurdské sily postupujúce v severosýrskej provincii Aleppo. Kurdi zaberajú územia od sýrskych povstaleckých skupín, ktoré bojujú proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Federica Mogheriniová