Polícia vypočuje Fica za zverejnenie dokumentov o Matovičovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda strany SMER-SD Robert Fico počas prejavu v rámci slávnostného snemu strany SMER - sociálna demokracia. Nitra, 5. december 2015. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 15. februára (WebNoviny.sk) – Polícia v blízkom čase vypočuje premiéra Roberta Fica s cieľom zistiť, ako získal dokumenty týkajúce sa prevodu živnosti regionPress predsedu OĽaNO Igora Matoviča. Informoval o tom dnes prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. „K okolnostiam, ako ich získal predseda vlády, bude predseda vlády čo najskôr vypočutý,“ povedal dnes Gašpar novinárom.

Policajný prezident vylúčil, že by polícia disponovala materiálmi o prevode Matovičovej živnosti predtým, ako ich dal Fico polícii. „Koncom januára odovzdal predseda vlády dokumenty, ktorými disponoval, polícii. Tieto dokumenty má vyšetrovateľ, ktorý ich vyhodnotil. Na základe ich obsahu sa rozhodol prvýkrát vypočuť Pavla Vandáka, a to v utorok 2. februára. S tým, že tento výsluch bol doplnený vydaním všetkých vecí, ktoré pán Vandák mal k dispozícii a mohli súvisieť s danou kauzou,“ vysvetlil Gašpar. Druhý výsluch sa uskutočnil v sobotu 6. februára, podľa Gašpara išlo o opakovaný výsluch vykonaný z procesných dôvodov.

Lebo prvý výsluch sa vykonal procesne v kauze regionPress s.r.o. a keďže informácie sa týkali iného účtovného obdobia a úplne iného subjektu, a to Igor Matovič – regionPress, živnosť, bolo potrebné vydať nové uznesenie o trestnom stíhaní a pod týmto novým uznesením ho vypočuť opakovane,“ konštatoval policajný prezident. O tomto druhom Vandákovom výsluchu podľa jeho slov informovali aj médiá.

Policajný prezident bude chrániť svoju osobu

Chcem zdôrazniť, že v kauze s.r.o. sa vyšetruje obchodná aktivita a správanie sa voči daňovým úradom za obdobie rokov 2011 až 2015. To znamená, polícia v žiadnom prípade nedisponovala dokumentmi, ktoré sme dostali od predsedu vlády a ktoré sa týkajú iného subjektu a iného časového obdobia,“ dodal Gašpar.

Pri postupe voči Matovičovi sa polícia podľa neho správala ústretovo až nadštandardne. Gašpar osobne volal s Matovičom a žiadal ho, aby poskytol súčinnosť pri dohodnutí termínu výsluchu a vydaní vecí. Obe Matovičove kauzy, teda posudzovanie účtovníctva vo firme regionPress s.r.o. ako aj prípad okolo prevodu živnosti Igor Matovič – regionPress, posudzuje polícia podľa Gašpara zákonným postupom podľa Trestného poriadku a v spolupráci s prokuratúrou. „Nie je pravdou, že vyšetrovanie riadi niekto, kto nemá oprávnenie,“ konštatoval policajný prezident. Kauzu podľa neho sprevádza množstvo klamstiev, lží a poloprávd. Gašpar odmietol, že by polícia konala na pokyn úradu vlády. Všetkých, ktorí majú vedomosť o porušení zákona zo strany policajných funkcionárov, Gašpar vyzval, aby to oznámili príslušným orgánom, teda prokuratúre alebo polícii.

Ťažko sa mi počúvajú slová o tom, že ja dávam pokyny vyšetrovateľovi, respektíve, že ja prijímam nejaké pokyny, prípadne že ja by som zastavoval nejakú kauzu, ktorá sa včera v jednej relácii spomínala. Sú to nepravdivé, lživé a zavádzajúce informácie. Využijem všetky zákonné prostriedky na ochranu svojej osoby, ale tie nebudem teraz konkretizovať, aby som nevstupoval v tomto období aj ja do celej kauzy,“ vyjadril sa policajný prezident.

Do parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 5. marca, sa polícia podľa Gašpara nebude ku kauze prevodu Matovičovej živnosti vyjadrovať, keďže ide o živý prípad.

Skutočnosť, že policajný prezident na tlačovej besede odmietol odpovedať na akékoľvek otázky novinárov, podľa právneho zástupcu Matoviča a poslanca NR SR Daniela Lipšica svedčí o tom, v akej argumentačnej núdzi sa polícia nachádza. Gašpar podľa Lipšica viackrát zavádzal a klamal. Upozornil, že Vandákova opakovaná výpoveď sa uskutočnila deň po tlačovej besede premiéra Roberta Fica, na ktorej o kauze informoval verejnosť.

Polícia podľa Lipšica porušuje Trestný poriadok

Polícia podľa Lipšica všetky úkony nevykonáva v súlade s Trestným poriadkom. „Je v rozpore s Trestným poriadkom, aby kópiu zápisnice o výsluchu dostávali aj svedkovia. Dostávať kópiu môžu len procesné strany, poškodený a obvinený,“ vysvetlil Lipšic. Rovnako podľa neho polícia v rozpore so zákonom preberala účtovníctvo od Matoviča v obci Borová. Polícia podľa Lipšica nezaznamenávala, koľko strán je uložených v jednotlivých škatuliach, čo do budúcna vytvára priestor pre podozrenia z manipulovania s dokumentmi. „Nikto nie je nad zákonom, a pokiaľ je Igor Matovič osem rokov podozrivý, že spravil daňový únik, mal byť dávno stíhaný. Čo robí polícia a prokuratúra, keď musí tú vec vytiahnuť premiér pár dní pred voľbami, aby polícia konala?“ konštatoval Lipšic. Kauzu otvorenú niekoľko dní pred voľbami označil za účelovú politickú akciu.

Ak niekto v tejto kauze je podozrivý z trestnej činnosti, je to premiér Robert Fico. Pretože on pravdepodobne spáchal trestný čin ohrozenia daňového tajomstva. Akokoľvek sa dostal k dokumentom, ich sprístupňovanie je trestným činom. Koná v tej veci polícia? Bol už v tej veci predvolaný na výsluch? Boli mu doručiť predvolanie? Koná nejaký orgán činný v trestnom konaní v tejto veci? Nekoná nikto. Polícia je do politiky v tejto kampani špinavo zatiahnutá,“ uzavrel Lipšic. Podľa neho sa polícia takto zneužívala naposledy za čias Vladimíra Mečiara, Fico podľa neho dopadne podobne ako Mečiar.

Predseda vlády Robert Fico začiatkom februára informoval, že Matovič v roku 2008 fiktívne previedol svoj podnik Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo podniku, aby sa vyhol daňovej kontrole. Matovič všetky tieto informácie dôrazne odmietol, predaj podniku vysvetlil tým, že chcel umožniť vymáhanie starých pohľadávok svojmu vtedajšiemu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. Matovič trvá na tom, že dane riadne platil a svoj vlastný podnik netuneloval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičRobert FicoTibor Gašpar