Nemci zakázali v Brémach ďalšiu salafistickú organizáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: SITA/AP

Brémy 16. februára (WebNoviny.sk) – V severonemeckom meste Brémy postavili dnes mimo zákon islamskú organizáciu, ktorá bola podľa názoru zodpovedných úradov zo zrejmých konšpiratívnych dôvodov nástupníckou organizáciou iného salafistického subjektu zakázaného ešte v roku Informovala o tom rozhlasová stanica Radio Bremen s odvolaním sa na senátora pre vnútro Ulricha Mäurera.

Podľa jeho slov sa bude s maximálnou dôslednosťou postupovať proti baštám radikalizácie v Brémach s využitím všetkých ústavných možností. Cieľom je prekaziť teroristické útoky na nemeckom území a zabrániť vycestovaniu ďalších ľudí do vojnami zmietaných regiónov.

K zákazu „Kultúrneho a rodinného spolku“ došlo 5. decembra 2014. Takmer štvrtina jeho stúpencov vycestovala do Sýrie, aby tam zrejme bojovala po boku džihádistov alebo sa pripravovala na teroristické akcie. Podľa aktuálnych informácií nemeckých bezpečnostných zložiek šiesti z nich doteraz v radoch IS padli, ďalší sa zdržiavajú v Sýrii podporujúc IS.

Brémy boli dnes dejiskom rozsiahlej razie, pri ktorej polícia prehľadala viac ako desať súkromných bytov, ale navyše aj mešitu dnes mimo zákon postaveného Spolku na podporu islamu, ktorý vznikol pol roka po zákaze predchádzajúcej organizácie. Muži zákona zhabali pri razii počítače, harddisky a telefóny. Po zbraniach nepátrali, pretože cieľom vyšetrovania bolo predovšetkým odhaliť zdroje a sieť salafistov, informoval Mäurer.

Severonemecké mesto je dlhší čas považované za baštu salafizmu v Nemecku. Na celom území spolkovej republiky registrujú bezpečnostné zložky asi 7000 stúpencov tohto osobitne konzervatívneho prúdu islamu, v Brémach 360 z nich.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát