Britský minister obrany navštívil sporné Falklandské ostrovy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Falklandy
Foto: SITA/AP

Londýn 16. februára (WebNoviny.sk) – Britský minister obrany Michael Fallon navštívil dnes sporné Falklandské ostrovy, kde si uctil pamiatku padlých britských vojakov. Informovala o tom agentúra AP.

Fallon sa tak stal prvým šéfom britského rezortu obrany, ktorý navštívil Falklandy po vyše desiatich rokoch. Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri fotografiu, na ktorej minister stojí pred falklandským pomníkom padlých vojakov. Na pamätníku je napísané: „Na pamiatku tých, ktorí nás oslobodili“.

Falklandské ostrovy ležia v Atlantickom oceáne, približne 400 kilometrov východne od pobrežia Argentíny, ktorá ich nazýva Malvíny. Pod britskou kontrolou sú už od roku 1833.

Argentína však britskú okupáciu nikdy neuznala a jej sily napadli ostrovy v roku 1982. To donútilo vtedajšiu britskú premiérku Margaret Thatcherovú vyslať na ostrovy námorné sily, ktoré počas krátkej, ale krvavej vojny Falklandy znovu získali.

Územné právo na ostrovy si však naďalej nárokujú obe zmienené krajiny, čo vyvoláva napätie v ich vzájomných vzťahoch. Britské úrady tvrdia, že rešpektujú vôľu stálych obyvateľov ostrovov. Tí sa v referende z roku 2013 vyslovili drvinou väčšinou hlasov za to, aby ostrovy aj naďalej zostali súčasťou Británie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia