Do reprezentácie sa vrátila Kupčíková, Žirková vypomôže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zuzana Žirková
Zuzana Žirková (vpravo) nedávno nevylúčila jednorazovú výpomoc národnému tímu a tá, podľa všetkého, teraz prichádza. Foto: SITA/Jozef Jarošík

KOŠICE 17. februára (WebNoviny.sk) – Vlani po júnových majstrovstvách Európy ohlásila koniec kariéry v reprezentácii, v novembrovej časti kvalifikácie na ďalší šampionát sa preto neobjavila, ale Zuzana Žirková je teraz už znova s basketbalistkami Slovenska pripravujúcimi sa v Košiciach na dôležité februárové stretnutia E-skupiny v Maďarsku (20. 2.) a Portugalsku (24. 2.).

Žirková zrejme odohrá iba jeden zápas

Osemnásobná najlepšia hráčka roka v ankete SBA nedávno nevylúčila jednorazovú výpomoc národnému tímu a tá, podľa všetkého, teraz prichádza.

„Vyzerá to tak, že odohrá iba jeden zápas, ale nie je presne rozhodnuté ktorý. Samozrejme, bude to vo veľkej miere záležať na nej. Povieme jej naše predstavy, rozhodne sa sama,“ povedal tréner družstva Maroš Kováčik, ktorý skúsenú 35-ročnú rozohrávačku vedie v košickom tíme Good Angels.

Slovenky si to v sobotu v Pécsi (od 19.30) rozdajú s domácimi o priebežne prvé miesto v skupine, keďže oba tímy majú v tabuľke zhodne bilanciu 2-0. „Maďarsko má svoju kvalitu. Povolali tiež Allie Quigleyovú, čiže aj oni si uvedomujú, že zápas s nami je pre nich zlomový,“ poznamenal Kováčik. „Očakávam tvrdý súboj, typický proti Maďarkám. Náročný súper, ale určite ‚hrateľný‘. Ambície vyhrať oba februárové duely sú vysoké, ale oprávnené,“ myslí si pivotka Regína Palušná, ktorá práve v Pécsi v minulosti pôsobila.

Slovenky odcestujú na dôležitý duel do Maďarska v piatok ráno

Terajší slovenský výber v porovnaní s jesenným kádrom z rozličných príčin prešiel výraznou obmenou.

„Máme pár dní, aby sme sa pripravili na dva vonkajšie a, myslím si, veľmi ťažké zápasy. Najmä obvod je ‚mladý‘, boli sme z rozličných príčin nútení zmeniť až päť dievčat. Pridali sa k nim podkošové hráčky Regína Palušná a Klaudia Lukačovičová, ktoré s nami neboli. Veľa času na nové veci nie je, len na opakovanie tých z vlaňajších majstrovstiev Európy a prvej časti kvalifikácie. Bolo by scestné to všetko mixovať novými vecami. Za krátky čas sa pokúsime urobiť maximum,“ uviedol Maroš Kováčik.

Po prestávke vyplnenej materskými povinnosťami sa do basketbalového kolotoča vrátila krídelníčka Lucia Kupčíková, ktorá v uplynulých týždňoch naplno zaberala v drese Good Angels aj v Eurolige. „Cítim sa v pohode, netlačím na seba, stále som krátko po príprave. Uvidíme, čo to ‚vydá‘,“ podotkla 31-ročná Popradčanka.

Družstvo SR odcestuje na dôležitý duel do Maďarska v piatok ráno. Na ME 2017 postúpia víťazi deviatich kvalifikačných skupín a šesť najlepších družstiev na druhých miestach. Česko ako usporiadateľ má istú miestenku. Slovenky nechýbali na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy od Lotyšska 2009. Štartovali aj v Poľsku 2011, Francúzsku 2013 a Maďarsku 2015, kde obsadili 9.

Tabuľka E-skupiny:

1. Maďarsko 2 2 0 139:100 4

2. Slovensko 2 2 0 128:98 4

3. Portugalsko 2 0 2 93:123 2

4. Island 2 0 2 105:144 2

Zostávajúci program basketbalistiek Slovenska v E-skupine kvalifikácie ME 2017:

Sobota 20. februára 2016: Maďarsko – Slovensko (19.30, Pécs)

Streda 24. februára 2016: Portugalsko – Slovensko (21.30 SEČ, Ilhavo)

Sobota 19. novembra 2016: Slovensko – Island

Streda 23. novembra 2016: Slovensko – Maďarsko

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia KupčíkováMaroš KováčikZuzana Žirková
Firmy a inštitúcie Slovenská basketbalová reprezentácia žien