Ukrajinská koalícia sa rozpadla, opustila ju ďalšia strana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaceňuk
Foto: SITA/AP

Kyjev 18. februára (WebNoviny.sk) – Prozápadná ukrajinská vládna koalícia prišla dnes v parlamente o väčšinu po tom, ako poslanecký klub strany Svojpomoc oznámil svoje rozhodnutie vystúpiť. Koalícia vytvorená Blokom Petra Porošenka vydržala jeden rok. O rozhodnutí strany Svojpomoc informoval dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve predseda jej poslaneckého klubu Oleh Bereziuk.

Uviedol, že Svojpomoc považuje za nemožné zotrvať v združení politických strán, ktoré boli súčasťou „oligarchického prevratu v parlamente“, a preto „ukončuje svoju účasť v parlamentnej koalícii“. V súlade s ukrajinskou ústavou sa koalícia v parlamente vytvára poslaneckými klubmi, pričom jej členmi musí byť väčšina poslancov, teda najmenej 226.

Po tom, ako rovnaké rozhodnutie prijala v stredu aj strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej a vlani v septembri aj Radikálna strana, bude mať teraz vládna koalícia v parlamente len 217 poslancov, čím sa de facto stala nefunkčnou. Zo zákona vyplýva, že ak sa koalícia v parlamente rozpadne, do mesiaca musí byť vytvorená nová väčšina. V opačnom prípade prezident parlament rozpustí a vypíše predčasné parlamentné voľby.

Súčasná situácia v parlamente je dôsledkom utorkového hlasovania o vyslovení nedôvery vláde premiéra Arsenija Jaceňuka. Ukrajinský parlament totiž pomerne prekvapujúco neschválil uznesenie o vyslovení nedôvery, takže Jaceňukova vláda by mala pokračovať v práci. Parlament však vyjadril nespokojnosť s prácou ministrov počas uplynulého roku.

Utorkovému hlasovaniu predchádzala veľmi búrlivá rozprava, v ktorej boli poslanci veľmi kritickí. Ministrov obviňovali z rodinkárstva, korupcie a nedostatočného pokroku pri presadzovaní potrebných reforiem. Napriek tomu však pri hlasovaní návrh na vyslovenie nedôvery Jaceňukovmu kabinetu podporilo len 194 poslancov. Aby bol návrh schválený, muselo by ho podporiť 226 poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia