Fico: Pri ochrane hraníc nemôžeme čakať dlhšie ako do marca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred) počas brífingu v rámci zasadnutia Európskej rady. Brusel, Belgicko, 18. február 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRUSEL 18. februára (WebNoviny.sk) – Premiéri krajín Visegrádskej štvorky na zasadnutí Európskej rady podporia celoeurópske plány o ochrane grécko-tureckej hranice. Chcú klásť veľký dôraz na Akčný plán medzi Európskou úniou a Tureckom, ktorý lídri schválili koncom novembra na summite v Bruseli, na ktorom sa zúčastnilo aj Turecko.

My vieme, čo chceme. Chceme, aby dohoda medzi EÚ a Tureckom fungovala, aby si turecká strana plnila svoju časť záväzkov, aby si EÚ plnila svoju časť záväzkov a aby fungovali hotspoty,“ informoval po stretnutí V4 a V4 + Chorvátsko a Slovinsko predseda vlády Robert Fico.

Ako pre médiá uviedol, existuje však aj zhoda, že ak ochrana schengenskej hranice na úrovni Grécko – Turecko zlyhá, treba mať pripravený aj plán B. Ten hovorí o tom, že by sa chránila hranica na úrovni Grécko a Macedónsko a Grécko a Bulharsko. Premiéri krajín V4, bulharský premiér Bojko Borisov a macedónsky prezident Ďorge Ivanov o tejto možnosti hovorili v pondelok na pražskom summite.

Chceme zotrvať na originálnej schengenskej hranici a budeme čakať, ale nie dlhšie ako do marca. Ak sa vtedy ukáže, že nefunguje nič – ani hotspoty, ani to, čo sa očakáva od členského štátu, bude potrené začať zvažovať tento druhý variant,“ povedal Fico s tým, že však aj na tomto riešení musí byť celoeurópska zhoda. Takisto podľa neho platí ponuka poslať špeciálnu policajnú jednotku HRAD na ochranu hraníc, a to do troch týždňov. „Ak však bude potrebné, a Grécko povie, že potrebuje tých 300 policajtov na ich ochranu hraníc, sme pripravení poskytnúť ich Grécku,“ dodal premiér.

Fico tiež informoval o diskusii na tému požiadaviek Veľkej Británie. Zdá sa mu, že je veľký záujem dohodnúť sa z jednej aj druhej strany. „Musím však povedať, že vo vystúpení predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza zaznelo, že jedna vec je politická dohoda medzi hlavami štátov a vlád, druhá vec je, ako sa postavia k plánu Veľkej Británie poslanci parlamentu. Tých Fico označil za „možno ešte citlivejších na niektoré dotyky smerom k slobodnému pohybu osôb či smerom k slobodnému pohybu tovarov„. Ale stále tvrdíme, že dokument, ktorý je na stole, je predmetom na diskusiu, dodal premiér. „Čakajú nás nočné rokovania, pretože po pracovnej večeri – nevieme, koľko bude trvať – majú prebiehať bilaterálne rokovania, predovšetkým o dokumente s Veľkou Britániou,“ uzavrel Fico pred rokovaním Európskej rady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bojko BorisovRobert Fico