Trump podpichol pápeža: Vo Vatikáne má hrozne veľký múr

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 19. februára (WebNoviny.sk) – Americký prezidentský kandidát Donald Trump zmiernil svoje vyjadrenia o pápežovi Františkovi po tom, ako hlavu katolíckej cirkvi kritizoval za vyhlásenie naznačujúce, že jeho plán na vybudovanie múra na hranici USA s Mexikom znamená, že „nie je kresťan“.

Miliardár Trump v rámci diskusie v televízii CNN vo štvrtok večer povedal, že si medzičasom myslí, že vyjadrenia pápeža boli „pravdepodobne trocha milšie“, než to vyzeralo z prvých správ, píše agentúra AP.

Trump zopakoval, že sa podľa neho pápež oboznámil so situáciou len z jednej strany – ako mu ju vykreslili predstavitelia mexickej vlády – a že nepozná problémy spôsobované ľahko priechodnou hranicou. Trump dodal, že má veľkú úctu k pápežovi Františkovi. Napriek tomu si neodpustil podpichnutie na jeho adresu, keď vyhlásil: „Vo Vatikáne má hrozne veľký múr.“

Muž, ktorý sa hlási k americkej presbyteriánskej cirkvi, v prvej reakcii na pápežovu kritiku vyhlásil, že žiaden náboženský predstaviteľ by nemal verejne spochybňovať vieru iného človeka.

Pápež František neustále opakuje, že netreba stavať múry, ale budovať mosty. Štvrtkové vyjadrenie nemienil ako osobný útok. Týmito slovami sa dnes vo vyjadrení pre Vatikánsky rozhlas pokúsil hovorca Svätej stolice Federico Lombardi zmierniť slová hlavy katolíckej cirkvi z predchádzajúceho dňa na adresu amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Hovorca súčasne pripomenul, že pápež František použil podobnú formuláciu už opakovane na margo migračnej situácie v Európe, píše tlačová agentúra MTI.

Pápež František vo štvrtok odsúdil Donalda Trumpa za podľa neho nekresťanské vyjadrenia o potrebe stavania múrov proti migrantom. „Človek, ktorý chce iba stavať múry, kdekoľvek je, a nechce stavať mosty, nie je kresťanom. Nič takéto nie je v evanjeliu,“ povedal počas spiatočného letu z Mexika do Talianska.

František však odmietol odpovedať na otázku, či by mali americkí katolíci v prezidentských voľbách podporiť kontroverzného realitného magnáta Trumpa. Zdôraznil, že nechce zasahovať do vnútorných záležitostí USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpPápež František