Ceny britskej ropy klesli, zlato posilnilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa, rafinéria
Foto: Ilustračné foto : SITA/AP

NEW YORK 19. februára (WebNoviny.sk) – Obchodovanie s ropou bolo vo štvrtok zmiešané. Ceny ropy na začiatku dňa rástli v reakcii na utorkovú dohodu krajín produkujúcich ropu zmraziť ťažbu na januárovej úrovni. S úsilím stabilizovať ceny ropy súhlasilo Rusko, Saudská Arábia, Venezuela a Katar, avšak len pod podmienkou, že sa pripoja ostatné producentské krajiny. Irán vyjadril úsiliu svoju podporu, no odmietol zmraziť produkciu a iracký minister pre ropu vo štvrtok naznačil, že počká na širšiu spoluprácu producentských krajín, kým sa k úsiliu pripojí.

Ropa však neskôr oslabila po správe amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA), ktorá ukázala, že v minulom týždni zásoby ropy v USA vzrástli o 2,1 mil. barelov na rekordných 504,1 mil. barelov. Správa EIA tiež informovala o rekordných zásobách benzínu a ropných destilátov. Britská ropa Brent uzavrela nižšie o 22 centov na 34,28 USD za barel a ľahká americká ropa stúpla o 11 centov na 30,77 USD za barel.

Ceny zlata vo štvrtok vzrástli. Začiatok dňa sa niesol v stratách, avšak neskoršie oslabenie amerických akciových trhov obnovilo záujem investorov o bezpečnejšie aktíva, akým je aj zlato. Volatilita na finančných trhoch posilnila očakávania, že americký Federálny rezervný systém odloží zvýšenie úrokových sadzieb na neskôr. Ceny zlata sa následne priblížili k minulotýždňovým ročným maximám. Spotová cena zlata o 19:57 GMT stúpla o 2,1 % na 1 234,50 USD za uncu. Aprílové dodávky zlata vzrástli o 1,2 % na 1 226,30 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia