Na ťažké ochorenia SARI zomreli tento týždeň dvaja ľudia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemocnica
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – V siedmom kalendárnom týždni nahlásili lekári 69 667 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO). Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak stúpla o 6,6 percenta. Ako agentúru SITA informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný, najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov.

Komplikovaný priebeh ochorení evidovali u 1 600 osôb, čo predstavuje 2,3 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (848), zápaly stredného ucha (393) a zápaly pľúc (359). V 7. kalendárnom týždni bolo hlásených 13 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), dvaja ľudia zomreli, jeden pacient v Prešovskom kraji a jeden v Trenčianskom kraji. Od začiatku chrípkovej sezóny 2015/2016 bolo doteraz nahlásených 20 prípadov SARI.

Lekári v tomto týždni nahlásili 10 019 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 14,4 percenta zo všetkých nahlásených ARO. Oproti minulému týždňu ide o nárast 19,8 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najviac chrípka postihla deti vo veku od šesť do 14 rokov.

Pre chorobu v tomto týždni zatvorili 54 materských škôl, 25 základných škôl a jednu strednú školu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Rovný