Pozor na silný vietor, pre tieto okresy platí výstraha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vietor
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 21. februára (WebNoviny.sk) – Obyvatelia severného Slovenska by si mali dať pozor pred silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred ním varuje vo forme výstrah. Tretí stupeň výstrahy platí v nedeľu do 13:10 v okresoch Brezno a Liptovský Mikuláš, kde môže vietor v polohách nad 1 800 m.n.m. fúkať rýchlosťou 40 až 45 metrov za sekundu.

Pri takejto rýchlosti vetra by mali byť ľudia na pozore, pretože predstavuje veľké nebezpečenstvo, môže spôsobiť mimoriadne škody i ohroziť ľudské životy. Následne od 13:10 do polnoci z dneška na pondelok 22. februára sa zmení výstraha na druhý stupeň v oblastiach nad 1 800 m.n.m. Nad pásmom lesa platí do polnoci z dneška na pondelok 22. februára výstraha prvého stupňa a vietor môže v tomto prípade dosahovať rýchlosť 26 až 32 metrov za sekundu.

Výstraha
Foto: shmu.sk

V okrese Poprad platí v nedeľu pred vetrom výstraha druhého stupňa, a to do polnoci z nedele na pondelok 22. februára. V tomto prípade môže vietor dosahovať v polohách nad 1 800 m.n.m. rýchlosť 33 až 40 metrov za sekundu. Rovnako však v tomto okrese platí i prvý stupeň výstrahy, ktorú upozorňuje na to, že nad pásmom lesa môže vietor fúkať rýchlosťou 26 až 32 metrov za sekundu.

Fúka i v okresoch Žilina, Martin, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Kežmarok, pre ktoré platí prvý stupeň výstrahy a vietor môže v polohách nad lesom fúkať rýchlosťou 26 až 32 metrov za sekundu. Tento stupeň výstrahy platí takisto do polnoci, pričom vietor môže spôsobiť škody malého rozsahu.

V pondelok 22. februára bude vo všetkých spomínaných okresoch fúkať aj naďalej, stupeň výstrahy sa v nich o polnoci zmení na druhý a bude platiť do 12:00. Vietor môže nad pásmom lesa dosahovať v nárazoch rýchlosť 33 až 40 metrov za sekundu, a teda 115 až 145 kilometrov za hodinu.

Výstraha
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav