Vydražili vlasy Johna Lennona, odstrihli mu ich v roku 1966

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
John Lennon
Tento prameň vlasov Johnovi Lennonovi odstrihli v roku 1966 krátko pred nakrúcaním snímky Ako som vyhral vojnu. Podľa predstaviteľov Heritage Auctions ide o zrejme najväčší prameň Lennonových vlasov, aký bol kedy v dražbe. Foto: Heritage Auctions via AP

BRATISLAVA 21. februára (WebNoviny.sk) – V americkom aukčnom dome Heritage Auctions vydražili v sobotu za 35-tisíc dolárov (v prepočte takmer 31 600 eur) prameň vlasov zosnulého anglického hudobníka Johna Lennona. Odhadovaná predajná suma bola pritom 10-tisíc dolárov (približne 9-tisíc eur).

Prameň, ktorý interpretovi odstrihli v roku 1966 krátko pred nakrúcaním snímky Ako som vyhral vojnu (1967), kúpil britský zberateľ Paul Fraser. Podľa predstaviteľov Heritage Auctions ide o zrejme najväčší prameň Lennonových vlasov, aký bol kedy v dražbe.

Na sobotňajšej aukcii vydražili tiež niekoľko predmetov po legendárnej kapele The Beatles. Fotografiu formácie podpísanú všetkými členmi predali za 42 500 dolárov (zhruba 38 300 eur). Zapečatená kópia obalu nahrávky Yesterday and Today (1966) zas vyšla jej nového majiteľa alebo majiteľku na 125-tisíc dolárov (takmer 113-tisíc eur).

John Lennon

sa preslávil ako zakladajúci člen spomínaných The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. The Beatles mali nesmierny vplyv na hudobnú kultúru a za vzory ich označujú mnohí hudobníci.

Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret, na konte má napríklad kultový album Imagine (1971). V roku 1975 po narodení syna Seana, ktorého mal s manželkou Yoko Ono, sa z hudobnej scény stiahol.

O päť rokov neskôr sa k hudbe vrátil a predstavil album Double Fantasy, ktorý vyšiel len tri týždne pred hudobníkovou smrťou. Lennona zastrelil 8. decembra 1980 v New Yorku Mark David Chapman, keď sa hudobník vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Dva razy ho uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy – v roku 1988 ako člena The Beatles a v roku 1994 ako sólového umelca.

Informácie pochádzajú z webstránok www.billboard.com, entertainment.ha.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John LennonMark David ChapmanYoko Ono
Firmy a inštitúcie WBN