Beblavý: Kauzy v zdravotníctve neviedli k žiadnej náprave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Beblavy siet
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zo strany Sieť. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. februára (WebNoviny.sk) – Za niekoľko mesiacov zásadných zdravotníckych káuz sa nič nenapravilo. Zhodnotil to na tlačovej besede podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. Preto akékoľvek vyjadrenia strany Smer-SD o tom, že chce niečo zmeniť v zdravotníctve, nemožno brať podľa neho vážne. „Nádej na zmenu v zdravotníctve je len vtedy, ak Smer nebude zostavovať vládu,“ povedal novinárom.

Poslanec pripomenul nedávnu kauzu Kliniky Kostka. „Ani k dnešnému dňu predseda vlády nijako nereagoval na výzvu, ktorú sme mu adresovali už pred tromi týždňami, aby zrušil túto škandalóznu zmluvu. Predseda vlády stále nedal odpoveď na to, či bude žiadať späť 20 tisíc eur, ktoré on osobne daroval zo svojej rezervy neziskovej organizácii blízkej Kostkovcom,“ dodal Beblavý. Napriek tomu, že sú to už tri týždne, si podľa neho stále Všeobecná zdravotná poisťovňa objednáva každý deň výkony za 10 tisíc eur od Kliniky Kostka.

Jedinou aktivitou v tomto prípade bol podľa Beblavého dotazník poistencom VšZP o spokojnosti. V dotazníku však chýbali podstatné otázky, ktoré vyvolali zistenia za ostatné týždne, a to či boli výkony účtované dvakrát, prípadne či bol prítomný lekár pri vyšetrení. „Z tohto dotazníka sa Všeobecná zdravotná poisťovňa nedozvie, lebo sa nechce dozvedieť, ako naozaj fungovala Klinika Kostka,“ povedal Beblavý.

Ešte minulý rok upozornil poslanec na pridelenie eurofondov finančnej skupine Penta. „Minister Čislák dal ešte v septembri 1,5 milióna eur z eurofondov na vybavenie polikliník vlastnených spoločnosťou ProCare,“ pripomenul Beblavý s tým, že štát tak dáva prostriedky poliklinikám, ktoré to nepotrebujú, a navyše podľa neho vyberajú nezákonne poplatky od pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva podľa poslanca nielen že s tým nič neurobilo, ale presadilo zmenu zákona, podľa ktorej aj pri preukázaní porušovania zákona nie je možné zdravotníckemu zariadeniu odobrať licenciu. „To znamená, že keď v uplynulých dňoch Bratislavský samosprávny kraj pokutoval Pentu za to, že vyberala nelegálne poplatky, tak Penta, ktorá dostala 1,5 milióna eur z eurofondov, musela zaplatiť „likvidačnú“ pokutu dvetisíc eur, a tým je to pre ňu vybavené,“ povedal Beblavý.

Podpredseda Siete poukázal aj na „kauzu tety Anky“. „V septembri sme upozornili na to, že sedem spoločností, v ktorých figurovala príbuzná Marcela Foraia, teta Anka, zaznamenalo závratné zvýšenie tržieb za jeho panovania vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, o 420 percent. Preto musel byť pán Forai odvolaný,“ pripomenul Beblavý.

Podľa jeho zistení za ostatných viac ako päť mesiacov žiadnej zo siedmich firiem nebola vypovedaná zmluva zo strany zdravotnej poisťovne. „Dokonca tri z nich mali takú zmluvu, ktorá ešte stále je účinná bez akéhokoľvek zásahu. Boli tam však štyri firmy, ktorým zmluva s VšZP končila. Všeobecná zdravotná poisťovňa mohla tieto zmluvy zrušiť, respektíve nepokračovať v nich,“ konštatoval Beblavý. Ako však dodal, VšZP štyrom firmám predĺžila zmluvy aj na tento rok. Jediný dopad „kauzy teta Anka“ tak bolo odvolanie generálneho riaditeľa Marcela Foraia, ktorý podľa podpredsedu Siete aj naďalej pracuje vo VšZP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav BeblavýPavol Kostka