Hlasovanie o odchode Británie z EÚ by bolo nezvratným krokom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
David Cameron
Foto: SITA/AP

LONDÝN 23. februára (WebNoviny.sk) – Pokiaľ obyvatelia Británie odhlasujú odchod z Európskej únie, bude to „konečné rozhodnutie“ bez možnosti ho zvrátiť či usporiadať druhé referendum, vyhlásil v pondelok v Dolnej snemovni parlamentu britský premiér David Cameron.

Ignorovanie hlasovania by bolo podľa Camerona nedemokratické

Cameron vystúpil pred poslancami s prejavom zameraným na podporu svojho plánu usporiadať 23. júna referendum o členstve Británie v Európskej únii, píše agentúra AP.

Hlasovanie 23. júna je podľa neho „priame demokratické rozhodnutie: zostať alebo odísť“. Časť podporovateľov kampane za „odchod“ z EÚ, medzi ktorých patrí tiež starosta Londýna Boris Johnson, sa totiž domnieva, že Británia by bola schopná s EÚ vyjednať nové a výhodnejšie podmienky práve po tom, ako by sa voliči v referende vyslovili za vystúpenie z únie. A potom by podľa nich mohli vypísať druhé referendum.

Cameron však dnes argumentoval, že júnové hlasovanie za odchod by bolo iba tým a ničím iným – a jeho ignorovanie by „nebolo iba nesprávne, bolo by to aj nedemokratické“.

Ak sa v časovej lehote nepodarí uzavrieť dohodu, odchod bude automatický

Pokiaľ si obyvatelia Británie raz odhlasujú vystúpenie z EÚ, spustí sa tým dvojročný proces rokovaní o odchode Británie z únie, vysvetľoval Cameron proces, ktorý by nastal pri takomto výsledku referenda.

Pokiaľ by sa v tejto časovej lehote nepodarilo uzavrieť dohodu alebo by členské krajiny nesúhlasili s odkladom, bol by odchod Spojeného kráľovstva z únie automatickým, cituje premiéra britská spravodajská stanica BBC.

Tento proces nie je pozvánkou na opätovné zjednotenie sa alebo vyjednanie si lepších podmienok, ale nezvratným procesom na vystúpenie, upozornil Cameron, argumentujúc tak proti návrhom na druhé referendum.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris JohnsonDavid Cameron