Súdny proces s opozičným lídrom Navaľným bol nespravodlivý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Navalny
Aleksej Navaľný s manželkou Yuliou. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 23. februára (WebNoviny.sk) – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vydal dnes rozhodnutie, podľa ktorého Rusko porušilo právo opozičného aktivistu Alexeja Navaľného na spravodlivý súdny proces a musí mu vyplatiť 56.000 eur ako odškodné a náhradu nákladov na právne konanie.

Spreneveriť sa mali milióny rubľov

Samotný Navaľnyj, ktorý je známy ako úhlavný protivník ruského prezidenta Vladimira Putina, vyjadril presvedčenie, že rozhodnutie sudcov v Štrasburgu prinúti ruský najvyšší súd zrušiť verdikt v predmetnom prípade, informuje agentúra AP. Rozsudok z roku 2013 sa týka sprenevery v hodnote 16 miliónov rubľov (v tom čase približne 370.000 eur), ktorou sa mal dopustiť spolu s ďalšími osobami voči štátnemu podniku KirovLes.

Navaľnyj označuje proces v kauze KirovLes za politicky motivovaný. Dnešné rozhodnutie ESĽP privítal slovami, že „príde čas, keď bude možné dosiahnuť spravodlivosť aj na ruskom súde, a nie iba na ESĽP“.

Predstavitelia ruských orgánov sa zatiaľ nevyjadrili, ešte vlani však parlament v Moskve schválil zákon, podľa ktorého sa Rusko nemusí riadiť rozhodnutiami ESĽP, ak sú v rozpore s ruskou ústavou, pripomína AP.

Navaľného odsúdili krátko pred voľbami

Súd v Štrasburgu odmietol ďalšie argumenty Navaľného a spoluobžalovaného Piotra Oficerova, ktoré sa týkali údajného nespravodlivého zaobchádzania.

Populárneho blogera a protikorupčného aktivistu Navaľného odsúdili za spreneveru dva mesiace pred voľbami moskovského starostu, v ktorých kandidoval, a okamžite po vynesení rozsudku ho poslali do väzenia. Už nasledujúci deň ho však opäť prepustili, čo podľa zdrojov AP mohlo byť prejavom snahy Kremľa či úradujúceho starostu, aby voľby zostali „nepoškvrnené“. Navaľnyj nakoniec dosiahol značný úspech, keď získal hlasy štvrtiny voličov.

V roku 2014 rozsudok v kauze KirovLes potvrdil vyšší súd, na čo Navaľného diskvalifikovali z ďalších volieb. Nemožnosť uchádzať sa o verejné funkcie nezvráti ani prípadné zrušenie usvedčujúceho verdiktu v tomto prípade, keďže Navaľného v roku 2014 odsúdili aj v ďalšej kauze, ktorej predmetom bola sprenevera voči francúzskej kozmetickej firme Yves Rocher.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia