Video: Juventus remizoval s Bayernom, Barca zdolala Arsenal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lionel Messi
Lionel Messi sa blysol parádnym gólom. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 23. februára (WebNoviny.sk) – Liga majstrov v utorok ponúkla dve osemfinálové lahôdky – súboj Juventusu Turín proti Bayernu Mníchov a zápas medzi londýnskym Arsenalom a katalánskym veľkoklubom FC Barcelona.

O triumfe „blaugranas“ rozhodol Messi

Futbalový supertím súčasnosti FC Barcelona natiahol sériu bez prehry na 33 zápasov. Obhajca trofeje v Lige majstrov je po prvom súboji osemfinále oveľa bližšie k postupu ako Arsenal. Na Emirates Stadium v Londýne hostia zvíťazili 2:0, keď po taktickej bitke úradoval v závere stretnutia Lionel Messi. Favorit do 49. minúty nevystrelil na bránku, lenže bol po celý čas lepším tímom.

Messi prvýkrát v kariére prekonal Čecha

Argentínsky útočný klenot „Blaugranas“ zasadil dva údery odhodlaným domácim v rozpätí 13 minút v závere zápasu. Najprv v 71. min zužitkoval výbornú prihrávku Neymara a v 83. minúte chladnokrvne premenil pokutový kop po faule na neho. „Prvý polčas bol naozaj ťažký. Domáci boli silní, ale vedeli sme, že po prestávke nebudú schopní udržať vysoké tempo. Z našej strany to bol skvelý výkon, dosiahli sme dobrý výsledok proti naozaj kvalitnému súperovi,“ vyhlásil pre TV3 28-ročný rodák z Rosaria.

Boli to vôbec prvé dva Messiho góly do siete českého brankára Petra Čecha v siedmom vzájomnom zápase týchto dvoch veľkých futbalistov. Zároveň však góly s poradovým číslom 81 a 82 v Lige majstrov v podaní úradujúceho najlepšieho futbalistu planéty. „Uspeli sme ďaleko od domova a máme v rukách veľký tromf, ale ešte príde odveta. Som rád, že som premenil pokutový kop. Brankári študujú moje penalty stále viac a viac,“ doplnil Messi.

Bol to ôsmy vzájomný zápas oboch súperov, všetkých osem odkoučoval na strane Arsenalu Wenger. Jeho bilancia je však chabá – jedno víťazstvo a až päť prehier vrátane finálového zápasu LM v sezóne 2005/2006. „V prvom polčase Arsenal výborne bránil so všetkými mužmi na svojej polovici, ale aj tak sme im to znepríjemňovali. Po zmene strán domáci vytiahli pressing, my sme úspešne zastavovali ich akcie a rozhodli tento zápas. Je to cenné víťazstvo, ale o ničom ešte nie je rozhodnuté,“ cituje trénera FC Barcelona Luisa Enriqueho web UEFA.

Naivné a frustrujúce, soptil tréner Arsenalu

Arséne Wenger z lavičky domácich trpko skonštatoval: „Dali sme veľa energie do tohto zápasu, ale technicky to bolo iba priemerné z našej strany. Bolo to podobné ako pred rokom proti Monacu – naivné, a preto aj frustrujúce. Vedeli sme, že ich nesmieme nechať uskutočňovať protiútoky, ale presne to sme im dovolili. Na druhej strane: oni sú veľmi silní a zasadia vám úder práve vtedy, keď si myslíte, že ste na tom herne najlepšie. Odveta bude náročná, postup takmer nemožný. Barcelona na 95% už teraz postúpila, ale my tam pôjdeme zabojovať,“ skonštatoval kormidelník Arsenalu.

Podľa domáceho kapitána Pera Mertesackera postihol „kanonierov“ trest za taktické chyby. „Teraz je to pre nás ťažké. Mali sme doma aspoň raz skórovať. Nepodarilo sa nám to a to je dôvod, prečo sme si nič iné nezaslúžili. V priebehu stretnutia sme mali dobré úseky hry, počas ktorých sme si vytvorili niekoľko šancí. Myslím si, že najmä v prvom polčase sme si počínali veľmi dobre. Stále máme šancu, hoci malú. Momentálne sa musíme ďalej sústrediť na Premier League a v odvete sa pokúsime čeliť Barcelone s rovnakou gurážou a odvahou ako v utorok,“ skonštatoval pre BT Sport nemecký majster sveta v službách Arsenalu Mertesacker.

„Boli sme dostatočne kompaktní, ale nemali sme toľko šťastia ako Barcelona. Pred bránkou súpera musíme byť viac ´smrtiaci´,“ povedal ďalší z obrancov londýnskeho tímu Héctor Bellerín, ktorý vyrastal v mládežníckom tíme „Blaugranas“. „Bolo zvláštne čeliť Barcelone. Je to miesto, kde som vyrástol. Teraz však nosím dres Arsenalu a som pyšný na to, že hájim jeho farby,“ dodal 20-ročný Španiel. „Je to frustrujúce. Rozdiel bol akurát v tom, že oni využili svoje šance,“ skonštatoval český brankár Arsenalu Petr Čech.

Bayern premrhal dvojgólový náskok, Juventus žije

Minuloročný finalista Juventus na domácom štadióne remizoval s Bayernom Mníchov 2:2. Bavori vyhrávali v zápase už 2:0, keď sa strelecky presadil Thomas Müller a následne Arjen Robben. Stará dáma sa vrátila späť do hry po góloch Paula Dybalu a striedajúceho Stefana Sturara. Pred odvetným duelom, ktorý sa uskutoční 16. marca v Allianz Arene, majú naďalej obidve mužstvá reálnu šancu na postup do štvrťfinále.

Juventus podľa očakávania prenechal v prvom polčase loptu Bayernu

Pred stretnutím sa museli obaja tréneri vyrovnať s niekoľkými kľúčovými absenciami. Trénerovi domácich Massimilianovi Allegrimu nebol k dispozícii stredný obranca Giorgio Chiellini a taktiež Alex Sandro, naopak, do zostavy sa vrátili po svalových problémoch Sami Khedira a Mario Mandžukič. Josep Guardiola mal najväčšiu dilemu v strede obrany, keďže nemohol počítať ani s jedným z trojice Jérome Boateng, Javi Martínez a Holger Badstuber. Na pozícii stopéra preto museli zaujať miesto netradične Joshua Kimmich a David Alaba.

Juventus podľa očakávania prenechal v prvom polčase loptu Bayernu, ktorý ju napokon mal na svojich kopačkách skoro 70 % času. Domáci sa od začiatku stiahli veľmi hlboko a začali odrážať jeden bavorský útok za druhým. Do vedenia mohol Mníchovčanov poslať práve bývalý hráč Juventusu Arturo Vidal, s jeho strelou však Buffon nemal väčšie problémy. Tie prišli o pár minút neskôr, keď sa tesne pred bránkovou čiarou dostal k lopte Thomas Müller. Prihrávka ale prišla neskoro a nemecký zakončovateľ v rozhodujúcej chvíli stratil rovnováhu.

Bavori sa presadili po prvýkrát tesne pred koncom prvého polčasu, keď z pravej strany poslal centrovanú prihrávku cez celé vymedzené územie Arjen Robben. Volejom ju vrátil do hry Douglas Costa a po nedôslednom zásahu obrancu Andreu Barzagliho sa lopta odrazila priamo na kopačky Thomasa Müllera, ktorý v 43. minúte strelil prvý gól zápasu. Ako neskôr z videozáznamu vyplynulo, gól nemal platiť pre ofsajdové postavenie hráča Bayernu, ktorý svojou prítomnosťou bránil brankárovi Buffonovi vo výhľade. Domáci fanúšikovia teda neboli spokojní s výkonom rozhodcu, ktorý navyše neodpískal penaltu po ruke Artura Vidala.

Allegrimu vyšli striedania

Po polčasovej prestávke spravil jednu zmenu kouč Juventusu Allegri a do hry poslal namiesto Claudia Marchisia tvorivejšieho Hernanesa. Boli to ale Mníchovčania, ktorým sa v 55. minúte podarilo opäť skórovať. Úspešným strelcom bol Arjen Robben, ten sa presadil vďaka svojej typickej kľučke a ľavačkou prekonal Buffona. Paradoxne, až tento moment nabudil Juventus a hráči domácich si dokázali následne vytvoriť tlak, ktorý im vydržal až do konca stretnutia. V 63. minúte po získanej lopte a prihrávke Maria Mandžukiča znížil na 1:2 Paulo Dybala.

Výrazným spôsobom ovplyvnil vývoj stretnutia Massimiliano Allegri, ktorý poslal do hry najprv Stefana Sturara a neskôr aj Álvara Moratu. Španielsky útočník bol na ihrisku necelú minútu, keď poslal hlavičkou loptu do vymedzeného územia, kam si nabehol Stefano Sturaro a v 76. minúte poslal v sklze loptu do Neuerovej siete. V záverečných minútach bol Juventus blízko aj k víťazstvu, no tretí gól sa mu napokon streliť nepodarilo.

„Musíme stavať na výkone z druhého polčasu, v ktorom si chlapci viedli dobre. Netreba zabúdať, že Bayern má vynikajúcu technickú kvalitu, tá nám v prvom polčase spôsobovala problémy. Nedovolili sme im však veľa šancí. V druhom polčase trochu odpadli a my sme konečne získali odvahu, a tú proti nim potrebujeme,“ vyhlásil tréner Juventusu Allegri.

„Vedeli sme, že to bude ťažké, ale myslím si, že sme si dnes večer počínali dobre. Dali sme do toho všetko a nevzdali sme sa. V Mníchove to bude veľmi náročné, ale vieme, že sa nám to môže podariť, ak do toho dáme srdce a budeme hrať ako v druhom polčase,“ povedal po zápase strelec prvého gólu domácich Paulo Dybala.

„Bol to zápas Ligy majstrov medzi dvoma silnými tímami, takže som spokojný s výkonom mojich hráčov. Výsledok je taký, aký je. Som si vedomý toho, že v tejto krajine je fyzická kondícia najdôležitejším aspektom, ale to ma až tak netrápi. Dobre sme kontrolovali hru, avšak nemôžem očakávať, že sem prídeme a nedovolíme Juventusu vystreliť ani raz na bránu,“ konštatoval kouč Bayernu Pep Guardiola.

„Bol to veľmi dobrý zápas. Juventus je silný tím, ktorý sa dokázal vrátiť do hry vďaka našim chybám. Rozhodne máme na čom stavať, najmä na prvých 60 minútach. Kontrolovali sme hru, mali sme dosť šancí a veľa sme toho súperovi nedovolili,“ dodal kapitán Philipp Lahm, pre ktorého to bol jubilejný 100. zápas v najprestížnejšej európskej futbalovej súťaži. Viac ich má spomedzi Nemcov už len legendárny brankár Oliver Kahn (103).

Vzhľadom na historické výsledky dáva rezultát 2:2 Juventusu 19,4 % šancu na postup. Štatistika však v sebe nezahŕňa ľudský faktor, ktorý je pri tomto tíme Juventusu nesmierne silný. Dôkazom je aj návrat v utorňajšom zápase, ktorý môže byť v odvetnom dueli psychickou výhodou.

Výsledky utorkových prvých stretnutí osemfinále Ligy majstrov 2015/2016

(odvety sa odohrajú v stredu 16. marca):

Juventus Turín (Tal.) – Bayern Mníchov (Nem.) 2:2 (0:1)

Góly: 63. Dybala, 76. Sturaro – 43. T. Müller, 55. Robben, ŽK: 79. Morata – 20. Douglas Costa, 70. Lewandowski, 90. Arturo Vidal, rozhodoval: Martin Atkinson (Angl.)

Zostavy:

Juventus: Buffon – Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra – Khedira (69. Sturaro), Marchisio (46. Hernanes) – Cuadrado, Pogba – Mandžukič, Dybala (75. Morata)

Bayern: Neuer – Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat (74. Benatia) – Arturo Vidal – Robben, T. Müller, T. Alcántara, Douglas Costa (84. Ribéry) – Lewandowski

Arsenal Londýn (Angl.) – FC Barcelona (Šp.) 0:2 (0:0)

Góly: 71. a 83. Messi (druhý z pok. kopu), ŽK: 6. Monreal – 85. Piqué, rozhodoval: Cüneyt Cakir (Tur.)

Zostavy:

Arsenal: P. Čech – Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal – A. Ramsey, Coquelin (82. Flamini) – Oxlade-Chamberlain (50. Walcott), Özil, A. Sánchez – Giroud (72. Welbeck)

Barcelona: Ter Stegen – Daniel Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – Busquets – Rakitič, Iniesta – Messi, L. Suárez, Neymar

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arjen RobbenArséne WengerArturo VidalGiorgio ChielliniJérome BoatengJosep GuardiolaLionel MessiMario MandžukičMassimiliano AllegriOliver KahnPep GuardiolaPetr ČechPhilipp LahmSami KhediraThomas Müller
Firmy a inštitúcie FC BarcelonaJuventus Turín