Popradskí poslanci si schválili vyššie odmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze odskodne sudy kladivko
Foto: ilustračné, Thinkstock

POPRAD 25. februára (WebNoviny.sk) – Popradskí poslanci mestského zastupiteľstva budú za svoju prácu dostávať oproti minulosti mesačne o 60 eur viac.

Poslanec dostane odmenu aj v prípade ospravedlnenej neúčasti na zasadnutí

Doteraz dostávali 400 eur za účasť na zasadnutí mestského zastupiteľstva raz za dva mesiace, po novom dostanú každý mesiac tridsať percent z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, pôjde o 260 eur. Poslanec dostane odmenu aj v prípade ospravedlnenej neúčasti na zasadnutí zastupiteľstva, tá sa mu však zníži o 50 percent. Hlasovania sa zdržali štyria poslanci, proti hlasoval jeden.

Zvýšenie odmien poslancov označil viceprimátor Igor Wzoš za systémové opatrenie. „Myslím si, že odmeny sa v Poprade dlhé roky nemenili, pozreli sme sa na to z celoslovenského hľadiska, naozaj sme na úrovni celoslovenského priemeru,“ povedal. Podľa jeho slov popradskí poslanci nepracujú len v deň zasadnutia mestského zastupiteľstva, ale každodenne sa musia venovať riešeniu problémov obyvateľov mesta.

Kromka nevidí dôvod zvyšovať odmenu zo 400 na 520 eur

Naopak, poslanec Adrián Kromka uviedol, že nevidí dôvod zvyšovať odmenu zo 400 eur na 520 eur. „Vychádzate z priemernej mesačnej mzdy, tým zabezpečujete, že sa bude táto odmena každoročne zvyšovať tak, ako sa bude zvyšovať priemerná mesačná mzda. Nevidím dôvody na takéto latentné zvyšovanie poslaneckých odmien,“ povedal. Nesúhlasil ani s vyplatením polovičnej odmeny pre poslancov, ktorí sa ospravedlnia a na zasadnutie neprídu.

Kromka v stredu rovnako vyjadril nespokojnosť so zavedením odmien pre poslancov za účasť na zasadnutí mestskej rady či komisie. „Ak je stanovená základná mesačná odmena, je to duplicita,“ povedal. Poslancovi, ktorý je členom mestskej rady, totiž k základnej poslaneckej odmene prináleží odmena za každú účasť na rokovaní rady vo výške 150 eur.

Poslancovi, ktorý je predsedom stálej alebo dočasnej komisie zastupiteľstva, patrí k základnej odmene 30 eur za účasť na zasadnutí komisie a podpredsedovi 20 eur. V prípade členov ide o odmeny vo výške 15 eur. Tieto odmeny sa im však môžu priznať maximálne za desať zasadnutí ročne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať