Amnesty: Slovensko zlyhalo v prístupe k Rómom aj utečencom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. februára (WebNoviny.sk) – Slovensko vlani zlyhalo v prípade dodržiavania ľudských práv nielen v prístupe k ľuďom na úteku, ale aj pri použití policajnej sily voči rómskej menšine.

Ako ďalej povedala Lucia Bernátová z organizácie Amnesty International Slovensko, naša krajina podľa nej neprejavuje solidaritu voči utečencom, ale stavia či už neviditeľné či viditeľné múry voči nim. Organizácia na to upozornila v súvislosti s vydaním Výročnej správy za rok 2015, ktorú pravidelne Amnesty International vydáva po celom svete.

Pohľad Slovákov na utečencov zmenili útoky v Paríži

Situácia v prípade utečencov sa podľa Bernátovej zmenila po útokoch v Paríži v novembri minulého roku, keď sme sa u nás stali svedkami výraznejšieho prepájania situácie ľudí na úteku s bezpečnostnou hrozbou.

Prijatie novej legislatívy, ktorému nepredchádzala žiadna verejná diskusia, zasahuje podľa nej do ľudských práv a slobôd ľudí, a to nielen napríklad v prípade zadržania podozrivých osôb z terorizmu, ale aj pri rozšírených kompetenciách polície. „Namiesto toho, aby naši predstavitelia upokojovali situáciu, boli sme svedkami vyjadrení, ktoré môžu viesť k podnecovaniu k nenávisti alebo diskriminácii voči moslimom, pričom však komunita by nemala byť obviňovaná zo zločinov jednotlivcov,“ poznamenala Bernátová.

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Slovenská pobočka Amnesty International upozorňuje i na neprimerané používanie policajnej sily v rómskych osadách po pátracích akciách. Dialo sa to i vlani, a to napríklad v obci Vrbnica, kde podľa Bernátovej zostalo 19 zranených ľudí, traumatizované deti či poškodené domovy ľudí.

Spomenula i stále nedoriešený policajný zásah v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z júna 2013, v prípade ktorého pozastavil vyšetrovateľ v rámci vyšetrovania štyri body zo šiestich, pričom jeden sa týkal práve ublíženia na zdraví. Problémom je stále podľa nej i segregácia pri vzdelávaní rómskych detí, ktoré často zaraďujú do špeciálnych škôl či tried, za čo voči nám vedie Európska komisia konanie za diskrimináciu.

Rómovia protestovali v centre Michaloviec proti zásahu polície v obci Vrbnica

Parlament následne prijal novelu školského zákona, no tá je podľa nej povrchná a nevedie k eliminácii diskriminácie, Slovensko odmietlo uznať existenciu diskriminácie.

Rok 2015 bol rokom udalostí, ktoré otriasli svetom

Amnesty International vo svojej výročnej správe za minulý rok tiež dokumentovala, koľko vlád vlani porušilo medzinárodné právo na národnej úrovni. Viac ako 122 štátov mučilo alebo inak zle zaobchádzalo s ľuďmi a 29 nútene navrátilo ľudí na úteku do krajín, kde im môže hroziť nebezpečenstvo.

Najmenej v 19-tich krajinách boli podľa organizácie spáchané vojnové zločiny alebo vlády a ozbrojené skupiny porušili „zákony vojny“. „Rok 2015 bol rokom udalostí, ktoré otriasli svetom a priniesli miliónom ľudí utrpenie,“ poznamenala riaditeľka kancelárie Amnesty International Slovensko Kamila Gunišová.

Špecificky zamerané opatrenia proti ľuďom moslimského vierovyznania sú podľa nej diskriminačné, no často ich sprevádzala i xenofóbna a nenávistná rétorika, čo označila za veľmi nebezpečné. Organizácia preto vyzýva vlády, aby napĺňali, chránili a rešpektovali ľudské práva a obnovili záväzok ich dodržiavať. „Rok 2015 nebol dobrým rokom pre práva a slobody ľudí, pretože vlády k právam pristupujú opovržlivo a porušujú svoje medzinárodné záväzky,“ uzavrela Gunišová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Amnesty International