Tajomstvo z Indie pre boj proti Alzheimerovej chorobe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tajomstvo z Indie pre boj proti Alzheimerovej chorobe
Niečo na tom bude. Foto: pinterest.com

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – Vedci odhalili tajomstvo, ktoré stojí za nápadne nízkou mierou chorobnosti, čo sa týka Alzheimerovej choroby v Indii. Napríklad v Spojených štátoch je takmer 100-krát väčšia pravdepodobnosť, že zomrú na Alzheimerovu chorobu, než osoby v Indii. Ako je to možné?

Máme prístup k najnovším diagnostikám, liečivám a špičkovému výskumu. Mnoho ľudí v Indii žije v zúfalých podmienkach. Málokedy navštívia lekára. Ako môžu mať lepšie zdravie mozgu než bohatí Američania?

Skupina výskumníkov si myslí, že majú odpoveď. Po celé stáročia to bolo jadro indickej stravy. Je to niečo, čoho žiadne moderné liečivo nebolo schopné. Je to korenie. Väčšina z nás ho často nepoužíva, no možno práve vy ho máte vo svojej kuchyni. Nedávne štúdie zistili, že práve kurkuma je mocná zbraň proti Alzheimerovej chorobe. Kurkuma má žltú farbu a obsahuje kurkumín. To je látka so silnými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.

V jednej štúdii proti Alzheimerovej chorobe bolo spotrebovaných 764 mg kurkumového prášku v kapsule každý deň po dobu 12 týždňov. Bola to dávka za predpokladu obsahu 100 mg kurkumínu. Podľa výskumníkov sa stav pacientov výrazne zlepšil. Pacienti sa aj o rok neskôr naďalej tešia lepšiemu zdraviu. Štúdia dospela k záveru, že kurkuma zvýšila kvalitu života pacientov a ich každodenné činnosti.

Výskumníci hovoria, že kurkuma blokuje beta-amyloid. To je lepkavá bielkovinová látka, ktorá je toxická pre nervové bunky v mozgu. Je silne spojená s demenciou. Kurkuma tiež znižuje zápal nervového tkaniva spojeného s Alzheimerovou chorobou. Najjednoduchší spôsob, ako dostať kurkumu do svojho jedálnička, je konzumovať kari pokrmy tak často, ako je to možné.

Tajomstvo z Indie pre boj proti Alzheimerovej chorobe
Foto: pinterest.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN