Fialková získala na ME v Ťumeni striebro z hromadného štartu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paulína Fialková
Paulína Fialková Foto: SITA/AP

ŤUMEŇ 28. februára (WebNoviny.sk) – Slovenská biatlonistka Paulína Fialková napriek trom streleckým chybám získala striebro v nedeľňajších pretekoch na 12,5 km s hromadným štartom na záver bojov žien na majstrovstvách Európy v ruskom Ťumeni. Dvadsaťtriročná rodáčka z Brezna zaostala za víťaznou Luise Kummerovou o 8 sekúnd, Nemka poslala dve rany mimo. Tretia skončila Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová, ktorá nesklopila štyri terčíky a nazbierala manko 11,3 s.

„Som veľmi rada, že to Paulíne takto vyšlo. Už sobotňajšie piate miesto bolo dobré, ale chceli sme viac. Umiestnenie zo stíhačky bolo negatívne ovplyvnené nepodareným šprintom. Bolo teda jasné, že má na viac. Dnes to vyšlo a z Ruska odchádzame spokojní,“ uviedla trénerka Anna Murínová pre Biatlon-Info.sk.

„Som šťastná. Splnila som si sen. Verila som v medailu napriek prekážkam, ktoré mi prišli do cesty, najmä choroba. Vedela som, že na poslednej položke budem musieť riskovať. Na strelnici to vyšlo a potom som už musela prísť čo najrýchlejšie do cieľa, lebo za mnou boli rýchle pretekárky. Neviem, či by som sa dokázala ´hecnúť´aj v prípade, keby som necítila za sebou skvelú Nórku. Po zisku druhej medaily som veľmi spokojná s mojím účinkovaním na majstrovstvách Európy,“ zhodnotila Paulína Fialková.

Štartovalo 30 pretekárok a P. Fialková bola jedinou zástupkyňou SR. O 14.00 h kontinentálny šampionát uzavrie „mass-štart“ mužov na 15 km aj so Slovákmi Matejom Kazárom a Tomášom Hasillom.

Staršia zo sestier Fialkových pri svojej premiére na seniorských ME získala dve medaily, zhodne so strieborným leskom. V stredu sa podieľala na takomto úspechu miešanej štafety na 2×6 km a 2×7,5 km. Vo štvrtkovom šprinte na 7,5 km bola desiata, v sobotňajšej stíhačke na 10 km sa posunula na piate miesto.

Paulína Fialková v nedeľu nezačala spôsobom, ktorý by naznačoval prenikavý úspech: na prvej streľbe v ľahu dva razy zaváhala a patrila jej až 23. pozícia (+52,3). Po čistej druhej sérii sa posunula na 12. post s odstupom 35,9 sekundy, s jedným zlyhaním na tretej streľbe, prvej v stoji, bola šiesta o 41,8 s.

Po piatich pokusoch do čierneho na záverečnej položke však vybiehala do koncovky už ako druhá o 18,5 sekundy za Kummerovou a 3,2 s pred Ruskou Oľgou Jakušovovou. Kilometer pred cieľom mala na túto domácu súperku 1,6 s k dobru a odrazila nápor skupiny prenasledovateliek dotváraných okrem Jakušovovej a napokon bronzovej Tandrevoldovej aj ďalšou Ruskou Anastasiou Zagorujkovou.

Neštartovala bieloruská hrdinka sobotňajších stíhacích pretekov Nadežda Skardinová, rozhodla sa šetriť si sily na MS v nórskom Osle-Holmenkollene, ktoré sa začnú vo štvrtok 3. marca.

„Dovolím si povedať, že na prvej streľbe tie dve netrafené rany neboli jej chybou. Vietor sa točil a odfúkol to vpravo, veľa pretekárok s tým malo problémy. Pred druhou položkou Paulína necvakala, nič neupravovala a bez problémov trafila päť krásnych rán, takže to bolo aj o šťastí,“ skonštatovala Murínová a nadčasovejšie dodala: „Paulína splnila predsezónny cieľ, dostane financie od SOV a predpokladám, že bude zaradená do elitného tímu Dukly, v ktorom sú medailisti z OH, MS i ME. To jej určite pomôže ku kvalitnej príprave pred budúcou sezónou. Samozrejme, táto sa ešte nekončí. Paulína má vysoké sebavedomie a MS prichádzajú v pravý čas. V Ťumeni pre zdravotný výpadok ešte nebola v stopercentnej forme, ale deň po dni výkonnostne rastie a verím, že bude útočiť na Top 10 aj na MS.“

ME v biatlone – Ťumeň (Rus.) – nedeľa:

Preteky žien na 12,5 km s hromadným štartom: 1. Luise Kummerová (Nem.) 36:05,1 min (2), 2. Paulína Fialková (SR) +8,0 s (3), 3. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) +11,3 (4), 4. Oľga Jakušovová (Rus.) +11,8 (3), 5. Anastasia Zagorujková (Rus.) +12,8 (3), 6. Jessica Jislová (ČR) +46,1 (3)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Paulína Fialková