Cez „Chucka Norrisa“ prešlo viac ako 100 tisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Most
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 29. februára 2016 (WBN/PR) – Cyklomost Slobody, ľuďom známy ako Most Chucka Norrisa, spájajúci Devínsku Novú Ves so Schloss Hofom, hojne využívajú nielen peší turisti, ale zaznamenal nárast aj v cykloturistike. Potvrdili to minuloročné štatistiky. Najsilnejším mesiacom pre peších bol apríl a najviac cyklistov zaznamenala cyklosčítačka v auguste.

„Naším cieľom pri budovaní Cyklomostu Slobody bolo okrem spojenia susedných krajín ponad Moravu aj napojenie cyklotrás na oboch stranách rieky. Štatistiky potvrdzujú, že z Cyklomostu Slobody sa nestal len tranzit pre cyklistov, ale aj pre peších. Nebojím sa povedať, že Cyklomost Slobody je dnes pre obyvateľov Devínskej Novej Vsi to, čo pre staromešťanov korzo. Cyklomost je ďalším dôkazom toho, že európsky voľný pohyb osôb v rámci Európskej Únie sa stal úplne bežnou súčasťou nášho života, “ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Cyklomost Slobody sa začal stavať v septembri 2011. Leží na historickej trase, je dlhý takmer kilometer a široký 4 metre. Cyklosčítačku osadil Bratislavský samosprávny kraj na most v polovici roku 2014. Tá zaznamenáva pohyb cyklistov aj peších.

V minulom roku prešlo po Cyklomoste Slobody 103122 cyklistov a peších, pričom denný priemer bol 283. Najfrekventovanejším dňom v týždni bola podľa štatistiky nedeľa, kedy prešla mostom štvrtina návštevníkov z celého týždňa.

Najviac cyklistov prešlo po moste v pracovných dňoch medzi 14:00 a 19:00, zatiaľ čo počas víkendov utíchal pohyb až po 21:00 hodine.

Najviac peších turistov prešlo po moste v mesiaci apríl, až 7 477. Turisti sa nenechali zahanbiť ani v chladných mesiacoch. V januári prešlo Cyklomostom Slobody takmer 4 000 peších, no iba 461 cyklistov. Podobne na tom bol v minulom roku aj február, kedy sa na moste stretlo 3 867 peších, ale len 706 cyklistov. Od mája do septembra sa tento trend otočil a Cyklomost Slobody využívali vo väčšej miere cyklisti. V auguste ich bolo takmer 9 000, zatiaľ čo peších niečo vyše 6 000.

„Štatistiky ukazujú, že cyklotrasy, ktoré vedú pozdĺž rieky Morava sú atraktívne a stali sa vyhľadávanými nielen pre cyklistov, ale aj pre peších. Teší ma, že cyklistika stále viac láka tak domácich ako aj zahraničných turistov. Práve tieto čísla dokazujú stúpajúcu atraktivitu kraja ako športovej destinácie,“ doplnil výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)