Problémy s obličkami ohrozujú aj deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Deti
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 1. marca (WebNoviny.sk) – Problémy s obličkami ohrozujú aj deti. Upozorňujú na to slovenskí odborníci, ktorí za najčastejšie príčiny vzniku ťažkostí s týmto párovým orgánom považujú nadmerné solenie, nesprávny pitný režim, opakované infekcie močových ciest i neuvážené užívanie liekov. Ochrana detí pred chorobami obličiek je aj témou tohtoročného Svetového dňa obličiek, ktorý pripadá na 10. marca. Cieľom iniciatívy je podľa organizátorov naučiť rodičov spolu s lekármi choroby obličiek vyhľadávať a pomôcť pacientom naučiť sa s nimi žiť.

„Diagnózy, ktoré sme mysleli, že sú typické len pre dospelých, začínajú prenikať aj do detskej populácie,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre nefrológiu v Slovenskej republike Martin Demeš. „Preto si myslíme, že je dôležité zamerať sa na detskú populáciu, a teda aj na ich rodičov,“ doplnil. Ako tiež Demeš priblížil, ku koncu roka 2014 bolo v treťom a štvrtom štádiu chronického obličkového ochorenia (CHOCH) na Slovensku približne šesťtisíc pacientov vo veku do 19 rokov.

Podľa Ľudmily Podrackej zo Sekcie detskej nefrológie Slovenskej nefrologickej spoločnosti, funkcie obličiek môžu zlyhávať akútne alebo chronicky, pričom druhý menovaný typ je v detskom veku zriedkavý. „Ročne pribudnú štyri až osem detí, ktoré čelia chronickému zlyhaniu obličiek,“ povedala. Lekárka tiež upozornila, že pri chronickom zlyhaní obličiek môžu chýbať klinické príznaky. „Jediným spôsobom, ako dokázať poruchu funkcie, je vyšetrenie krvi a moču,“ vyjadrila sa.

S chronickým zlyhaním sa podľa Podrackej spájajú aj ďalšie komplikácie ako porucha výživy a rastu, opuchy, hypertenzia, anémia, kostná choroba či kardiovaskulárne ochorenia. Pri koncovom štádiu, keď funkčnosť obličiek klesne pod desať percent, musí pacient podstupovať dialýzu či transplantáciu obličky. Ako tiež prezradila Podracká, od roku 1990 na Slovensku transplantovali obličky u 115 detských pacientov, pričom väčšinu tvorili pacienti vo veku od 13 do 18 rokov. „Chronické zlyhanie v detskom veku je síce zriedkavé a je sprevádzané početnými komplikáciami, ale je krátkodobé a výsledky transplantácií u detí sú veľmi priaznivé,“ uzavrela Podracká.

Odborníci na besede priblížili aj príčiny, ktoré vedú k chronickému obličkovému ochoreniu. Jednou z nich sú aj opakované infekcie močových ciest. Podľa Kataríny Furkovej, hlavnej odborníčky MZ SR pre pediatrickú nefrológiu v Slovenskej republike, sa najčastejšie vyskytujú u adolescentiek. „Nepoznaná infekcia v detstve je skutočne predpoklad chronickej obličkovej choroby v dospelosti,“ dodala Furková, ktorá taktiež uviedla, že správna a rýchla diagnostika a liečba infekcie močových ciest sú zaručenou prevenciou pred CHOCH. Odborníčka medzi ochrannými faktormi pred infekciou močových ciest spomenula napríklad pravidelné vyprázdňovanie močového mechúra a čreva. „Nezadržiavať moč, lebo tam sa tie baktérie množia,“ vysvetlila.

Ako tiež upozornili lekári, funkčnosť obličiek výrazne ovplyvňuje aj životospráva detí. Negatívne sa pritom na nich podpisuje nesprávny pitný režim a nadmerné solenie. Kým denný príjem soli by mal byť päť až šesť gramov, Slováci v priemere prijímajú denne až osem gramov soli. Ako zasa uviedol prezident Sekcie detskej nefrológie Slovenskej nefrologickej spoločnosti László Kovács, pitný režim neznamená piť veľa, ale piť rozumne. Dospelí by podľa lekára mali denne pri bežných podmienkach prijať tisícpäťsto mililitrov čistej vody. U detí do desať rokov by to malo byť 1,2 litra vody. Ideálnym nápojom je pritom čistá voda, môže sa však nahradiť aj nesladeným čajom či šťavami z prírodného ovocia. „Mlieko a kakao nie sú nápoj, ale potravina, a neslúžia na hasenie smädu,“ upozornil Kovács, ktorý tiež varoval pred pitím sladených a energetických nápojov, ktoré vraj nehasia smäd, ale ho skôr zvyšujú.

Odborníci spomenuli aj neuvážené užívanie rôznych liekov, ich kombinovanie či vysoké dávky, čo vytvára záťaž na obličky a môže ich aj poškodiť. „Liek je pre obličku toxínom a poškodzuje jemné štruktúry v obličkách a výsledkom môže byť chronické ochorenie, ktorá potom smeruje do CHOCH,“ upozornila Furková, ktorá odporučila zvážiť podávanie lieku a v prípade, že je liek nutný, dodržiavať zásady užívania a popritom kontrolovať funkciu obličiek. Zároveň je podľa odborníčky potrebné počas užívania liekov hydratovať organizmus.“ Vždy treba zvážiť podávanie lieku. Keď ho musíme podať, nie je o čom, ale pokiaľ nie, tak sa mu radšej vyhneme. A pri chronickom užívaní lieku by sa patrilo, aby boli pacienti sledovaní aj v nefrologickej ambulancii,“ povedala Furková. „Toto, keď budeme robiť, tak máme šancu, že sa do štádia CHOCH nedostaneme,“ uzavrela.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia