V USA odštartoval supervolebný utorok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V USA odštartoval supervolebný utorok
Foto: SITA/AP

Washington 1. marca (WebNoviny.sk) – V Spojených štátoch dnes odštartoval takzvaný supervolebný utorok, ktorý predstavuje významný medzník v procese primárok pred novembrovými prezidentskými voľbami. Primárky alebo volebné zhromaždenia sa konajú v 12 amerických štátoch – Alabame, Aljaške, Arkansase, Colorade, Georgii, Massachusetts, Minnesote, Oklahome, Tennessee, Texase, Vermonte a Virgínii.

S výnimkou Aljašky budú o prezidentských kandidátoch rozhodovať v jednotlivých štátoch demokrati i republikáni. Hlasuje sa aj v tzv. nezačlenenom území Americká Samoa (len demokrati). Bernie Sanders, ktorý súperí o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany s Hillary Clintonovou, hlasoval vo svojom meste Burlington v štáte Vermont. Sanders novinárom povedal, že potrebuje vysokú volebnú účasť. „Ak (taká) bude, bude sa nám dariť. Ak nie, tak to bude pravdepodobne ťažký boj,“ uviedol 74-ročný Sanders, ktorý samého seba označuje za demokratického socialistu.

Počas dnešného supervolebného utorka môžu republikánski kandidáti získať až 25 percent (spolu 595) z celkového počtu straníckych delegátov na tohtoročný nominačný zjazd. Na prezidentskú nomináciu potrebujú získať 1237 delegátov. Prezidentskí uchádzači Demokratickej strany dnes zabojujú o 1004 delegátov. Na získanie nominácie musia získať 2383 delegátov.

Podľa stanice BBC budú mať veľký význam predovšetkým výsledky v štáte Texas. Vzhľadom na jeho veľkosť v ňom kandidáti zabojujú o 55 republikánskych a 252 demokratických delegátov. Texas je tiež domovským štátom republikánskeho prezidentského kandidáta, senátora Teda Cruza. Ak by ho tam porazil Donald Trump, mohol by Cruz z kampane odstúpiť.

Väčšina volebných stredísk sa zatvorí o 19.00, resp. 20.00 h východoamerického času (v stredu o 01.00 h, resp. 02.00 h SEČ). Zverejnenie výsledkov sa očakáva krátko nato. Na Aljaške sa bude hlasovať až do 06.00 h SEČ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bernie SandersDonald Trump