V Šatanovej nominácii výberu Európy je aj päť Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stanleyho pohár zavíta do Trenčína, Hossa skončí na hrade
Najlepší slovenský hokejista súčasnosti už onedlho ukáže Stanleyho pohár svojim fanúšikom. Foto: SITA/AP

MOSKVA 2. marca (WebNoviny.sk) – V základnej nominácii hokejového výberu Európy na septembrový Svetový pohár v kanadskom Toronte sú podľa predpokladov piati Slováci. V kádri sa ocitli brankár Jaroslav Halák, obrancovia Zdeno Chára s Andrejom Sekerom a útočníci Tomáš Tatar s Mariánom Hossom.

Hlavným koučom bude Krueger

Mená šestnástich hráčov, ktorí v druhej polovici septembra budú hrať za tím Európy, v stredu večer prezentoval generálny manažér mužstva Miroslav Šatan.

Hlavným koučom bude Ralph Krueger, jeho asistentmi Paul Maurice a Brad Shaw. V realizačnom tíme nechýbajú ani Peter Bondra či Václav Nedomanský, obaja plnia funkciu skautov. Chára s Hossom sa na SP predstavili aj pred desiatimi rokmi, keď reprezentovali Slovensko. V tíme SR vtedy figurovali aj Šatan s Bondrom.

Okrem pätice Slovákov v základnej nominácii figurujú aj štyria Dáni, po dvoch hokejistov „dodali“ Švajčiarsko a Nemecko a po jednom Rakúsko, Slovinsko a Nórsko. Oproti predpokladom v mužstve zatiaľ chýbajú slovenský útočník Marián Gáborík (Los Angeles Kings) či rakúsky krídelník Michael Grabner.

Máme zaujímavý mix hráčov, povedal o výbere Šatan

Brankársku dvojicu s Halákom (New York Islanders) utvorí Dán Frederik Anderson, ktorý v NHL pôsobí v Anaheime. „V tomto prípade sme veľmi nemali nad čím rozmýšľať. Obaja sú to kvalitní brankári a budú základom nášho mužstva. Zatiaľ nebudeme určovať jednotku alebo dvojku, ukáže sa to až v tréningovom kempe,“ povedal Šatan.

Okrem dvojice slovenských bekov Cháru so Sekerom figurujú podľa očakávania v zadných radoch aj nemecký spoluhráč Cháru z Bostonu Dennis Seidenberg, Švajčiar Roman Josi či jeho krajan Mark Streit. „Nemali sme taký výber ako tímy USA či Kanady. Máme skúsených obrancov, k spomenutej pätici ešte doplním dvoch zadákov,“ poznamenal Šatan.

V ofenzíve sa tréner európskeho výberu bude spoliehať na zmes skúsenosti a mladíckej dravosti. Okrem Hossu s Tatarom sú v tíme aj Dáni Mikkel Boedker, Frans Nielsen a Jannik Hanesen, Nemec Leon Draisaitl, Slovinec Anže Kopitar, Rakúšan Thomas Vanek či Nór Mats Zuccarello. „Máme zaujímavý mix hráčov, ktorí už získali Stanleyho pohár, ale aj mladíkov. Tí sa ešte len rozhliadajú po profilige. Ide o rôzne typy hokejistov, takže sme mali veľa možností skladať mužstvo,“ dodal Šatan.

Počas stredy už predstavili základný káder Rusi, Fíni, Česi a Švédi. Po výbere Európy prídu na rad severoamerický tím mladíkov, mužstvo Kanady a napokon USA. Jednotlivé výbery ešte budú s blížiacim sa termínom podujatia dopĺňať svoje kádre, ostatných sedem hokejistov pribudne do každého z mužstiev do 1. júna.

Známy káder výberu Európy na septembrový hokejový Svetový pohár v kanadskom Toronte:

Brankári: Jaroslav Halák (New York Islanders, SR), Frederik Andersen (Anaheim Ducks, Dánsko)

Obrancovia: Zdeno Chára (Boston Bruins, SR), Andrej Sekera (Edmonton Oilers, SR), Dennis Seidenberg (Boston Bruins, Nemecko), Roman Josi (Nashville Predators, Švajčiarsko), Mark Streit (Philadelphia Flyers, Švajčiarsko)

Útočníci: Marián Hossa (Chicago Blackhawks, SR), Tomáš Tatar (Detroit Red Wings, SR), Mikkel Boedker (Arizona Coyotes, Dánsko), Leon Draisaitl (Edmonton Oilers, Nemecko), Anže Kopitar (Los Angeles Kings, Slovinsko), Frans Nielsen (New York Islanders, Dánsko), Thomas Vanek (Minnesota Wild, Rakúsko), Mats Zuccarello (New York Rangers, Nórsko), Jannik Hansen (Vancouver Canucks, Dánsko)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej SekeraAnže KopitarJaroslav HalákMarián GáboríkMarián HossaMiroslav ŠatanPeter BondraRalph KruegerThomas VanekTomáš TatarZdeno Chára