Švédskej princeznej Viktórii sa narodil syn, prezradila meno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Princezná Viktória
Foto: SITA/AP

Štokholm 3. marca (WebNoviny.sk) – Švédska korunná princezná Viktória a jej manžel, princ Daniel pomenovali svojho novorodeného syna Oscar Carl Olof. Chlapec zároveň získal titul vojvoda zo Skane. Na svojej oficiálnej webstránke o tom informoval kráľovský palác.

Chlapček prišiel na svet v stredu večer v štokholmskej univerzitnej nemocnici Karolinska. Bábätko po narodení vážilo 3655 gramov a meralo 52 centimetrov. Pri pôrode bol prítomný aj Viktóriin 42-ročný manžel. Tridsaťosemročná princezná aj dieťa sú podľa dostupných informácií v poriadku. Pre Viktóriu a Daniela je to druhý potomok, keďže od 23. februára 2012 sú rodičmi dcéry Estelle.

Princezná Viktória sa so svojím manželom Danielom Westlingom, ktorý bol v tom čase jej osobným trénerom, dala dokopy v roku 2002. Dvojica sa zasnúbila v roku 2009 a v nasledujúcom roku sa zosobášila. Westlingovi následne udelili tituly princ a tiež vojvoda z Västergötlandu.

Viktória je švédskou korunnou princeznou a teda prvou v rámci nástupníctva na trón, na ktorom od roku 1973 sedí jej otec, švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv. Švédsko ešte v roku 1980 pozmenilo ústavu tak, aby sa následníkom trónu automaticky stal prvý kráľovský potomok – bez ohľadu na pohlavie. Až dovtedy takýto nárok prislúchal výlučne mužským potomkom. Novonarodený princ je v nástupníctve na trón tretí v poradí.

Informácie pochádzajú z webstránky www.kungahuset.se a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Švédska princezná Viktória