USA odovzdali Jordánsku vrtuľníky Black Hawk na boj proti IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
UH 60 Black Hawk
UH-60 Black Hawk Foto: SITA/AP

Ammán 3. marca (WebNoviny.sk) – Spojené štáty odovzdali dnes Jordánsku osem renovovaných vrtuľníkov Black Hawk na boj proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) pozdĺž svojich hraníc.

Jordánsko je súčasťou Američanmi vedenej koalície proti IS, ktorý kontroluje veľké časti územia v Sýrii a Iraku – v krajinách susediacich s Jordánskom, poznamenala agentúra AP. Jordánsko zároveň čelí vnútorným hrozbám zo strany prívržencov IS.

Americká veľvyslankyňa v Ammáne Alice Wellsová na dnešnej odovzdávacej ceremónii uviedla, že dodávka vrtuľníkov je súčasťou pokračujúcej vojenskej podpory Jordánsku. Vrtuľníky podľa jej slov pomôžu zabezpečiť jordánske hranice, ktoré sú momentálne monitorované elektronickým detekčným systémom americkej výroby.

Americkí predstavitelia uviedli, že do roku 2017 plánujú USA dodať Jordánsku ďalších osem modernizovaných vrtuľníkov Black Hawk ako súčasť balíka vojenskej pomoci v hodnote niekoľkých stoviek miliónov dolárov.

Wellsová dodala, že USA dodajú Jordánsku aj 26.000 pušiek a guľometov, vyše tri milióny nábojov do ručných zbraní, stovky bômb a 5000 prístrojov na nočné videnie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát