Sánkovačka v Plejsoch sa skončila tragicky, dievča zomrelo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sánkovačka
Pozemní aj leteckí záchranári oživovali dievča vyše hodiny. Foto: ilustračné, Thinkstock

KOŠICE 4. marca (WebNoviny.sk) – Dvanásťročná školáčka, ktorá sa vo štvrtok pri sánkovačke v lyžiarskom stredisku Plejsy Krompachy vážne zranila, v nemocnici zomrela.

„Dievča k nám priviezli v hlbokom bezvedomí s ťažkými poraneniami tela. Ešte aj počas leteckého transportu ho lekár oživoval a v resuscitácii pokračovali aj naši traumatológovia. Žiaľ bezúspešne,“ informovala hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová. Napriek snahe lekárov dievča v noci podľahlo ťažkým zraneniam.

Polícia vyšetruje okolnosti tragédie. Dve školáčky vo veku 12 a 13 rokov z Košíc, ktoré boli v stredisku na lyžiarskom výcviku, sa sánkovali na neosvetlenom lyžiarskom svahu. Dievčatá prešli na strmú časť zjazdovky a spustili sa na snehových klzákoch. Ako uviedol košický policajný hovorca Alexander Szabó, v dôsledku rýchlej jazdy nedokázali klzák ovládať ani zastaviť a narazili do stromov a skál vedľa zjazdovky. Okolnosti ako aj mieru zodpovednosti osôb dohliadajúcich na bezpečnosť maloletých detí sú predmetom vyšetrovania, dodal Szabó.

Pri nehode zasahoval aj vrtuľník z košickej Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Pri príchode lekára k zraneným dievčatám bola už na mieste polícia aj posádka rýchlej zdravotníckej pomoci (RZP), ktorá musela u jedného z dievčat začať s resuscitáciou.

Ako uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Turočeková, pozemní aj leteckí záchranári oživovali dievča vyše hodiny. Lekár leteckých záchranárov napojil 12-ročné dievča na umelú pľúcnu ventiláciu a v resuscitačnej starostlivosti pokračoval. Následne ho preložili na palubu vrtuľníka a za neustálej resuscitácie previezli do nemocnice v Košiciach, kde ho v kritickom stave odovzdali lekárom oddelenia traumatológie.

Druhé dievča utrpelo poranenie hornej aj dolnej končatiny, bolo pri vedomí. Do nemocnice ho previezli pozemní záchranári.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia