Sulík i Matovič spoluprácu so Smerom vylúčili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matovič
Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) – Usporiadať povolebnú spoluprácu nebude jednoduché, myslí si predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Podpredseda strany Smer-SD upozornil, že „Slovensko potrebuje stabilnú vládu“. Ako ďalej konštatoval v povolebnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) O 5 minút 12, očakáva veľmi zaujímavé rokovania a Smer-SD urobí všetko pre to, aby bol súčasťou vládnej koalície.

Pripustil, že situácia je veľmi komplikovaná a nie je príznakom stability. Smer ako víťaz volieb očakáva poverenie na zostavenie vlády a urobí všetko pre to, aby túto vládu pre Slovensko dohodol čím skôr, keďže od 1. júla Slovensko predsedá EÚ. Smer podľa Pellegriniho vidí päť relevantných strán na spoluprácu, nekonkretizoval ale ktoré. Pokúsia sa zostaviť širokú koalíciu. Robert Fico má podľa šéfa NR SR legitímne právo uchádzať sa o post premiéra. Počíta sa aj s tým, že Smer vládu nezostaví a prezident poverí zostavením vlády pravicu.

Diskusia kto – s kým, ako – prečo je podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka, lídra pravicového víťaza volieb, predčasná. Jasne sa z predstaviteľov nových parlamentných strán vyjadril k povolebnej spolupráci Boris Kollár, líder hnutia Sme rodina – Boris Kollár. Zdôraznil, že sú pravicovou stranou, podporia pravicovú vládu a garantoval, že jeho poslanecký klub sa nerozpadne. Vylúčil tichú podporu vlády Smeru-SD. Kollár avizoval, že sa stretnú s každým, kto ich na rokovanie pozve, aj s Mariánom Kotlebom, ale nie zo slušnosti k nemu, ale iba z úcty k voličom. Keď sa však pravicové strany nedohodnú, tak to podľa Borisa Kollára vyústi k predčasným voľbám. Tie by ale podľa Richarda Sulíka dopadli podobne ako sobotňajšie voľby.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Nie sme žiadni fašisti, tvrdí Uhrík

Strana Mariána Kotlebu, ktorá so ziskom osem percent podľa doterajších komentárov prekvapila politikov aj odborníkov, takýto volebný výsledok očakávala. Ľudová strana Naše Slovensko podľa slov jej zástupcu v diskusii, člena strany Milana Uhríka, nemá záujem „kšeftovať“ s politickými stranami. V parlamente chcú presadiť svoj program. „Pokúsime sa dať návrhy zákonov a uznesení, ktorými sa budeme snažiť naplniť naše programové ciele,“ povedal Uhrík.

„Nie sme žiadni fašisti, ani neonacisti, ani čokoľvek iné. Možno niekomu môžeme pripadať ako trošku extrémisti v porovnaní s tým vlažným prístupom tých takzvaných štandardných politických strán, ktoré za 26 rokov si len odovzdávajú žezlo a na Slovensku sa reálne nič nezmenilo,“ povedal Uhrík. Program chcú presadzovať v rámci svojich možností. Ak by boli predčasné voľby, „prevalcujeme to iným štýlom“, povedal Uhrík, podľa ktorého Ľudová strana Naše Slovensko nie je o jednom človeku. Neustúpia napríklad zo zahraničných cieľov ich strany, ako je napríklad obnovenie ochrany štátnych hraníc, a to na ochranu pred migrantmi.

Sulík i Matovič vylúčil spoluprácu so Smerom

Sulík v diskusii vylúčil spoluprácu so stranou Smer-SD, keď povedal, že na rokovanie so Smerom nepôjdu. Na otázku, či je podľa neho možný kompromis vlády so Smerom, odpovedal, že o tom sa nerozhoduje na verejnosti. Najskôr musia rokovať lídri strán. Do volieb boli všetci súpermi Smeru, po voľbách treba spraviť hrubú čiaru a pozerať sa na možnosti spolupráce, myslí si Sulík. Na vyjadrenia predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára o tom, že nebudú spolupracovať s Slovenskou národnou stranou, Richard Sulík konštatoval, že SNS prešla veľkými zmenami. Už ju nevedie človek, ktorý sám o sebe je mimoriadnym problémom.

Podstatné podľa Sulíka je, „či páni Bugár a Danko dokážu spolupracovať. Ak áno, tak je možná ľavicová vláda, rovnako ako pravicová vláda, akurát ľavicová bude mať štyroch členov a pravicová bude mať päť,“ povedal v diskusii Sulík. Bugár však opakovane zdôraznil, že si nevedia predstaviť spoluprácu so SNS. Výsledok volieb do NR SR je podľa Bélu Bugára aj zodpovednosťou Smeru, ktorému sa vypomstila politika strašenia, no nesú zaň zodpovednosť aj opozičné strany, ktoré mohli viac osloviť nerozhodnutých voličov a nie voličov iných opozičných strán. Bugár sa pýta, či pravicová koalícia zložená zo 76 poslancov z piatich strán, ktoré majú vo vnútri ešte ďalšie strany, bude fungovať.

Líder hnutia OĽaNO – NOVA Igor Matovič pripomenul, že si nevedia predstaviť spoluprácu so stranou Smer-SD a na základe volebných výsledkov ani so stranou Mariána Kotlebu – Ľudová strana Naše Slovensko. Jediná možnosť podľa Matoviča je, že strana Most-Híd a SNS sa dohodnú, zabudnú na staré škriepky a vznikne široká stredopravá koalícia. To, že strana Kotlebu je v parlamente, je dôsledkom arogancie politiky Roberta Fica, tvrdí Matovič.

Danko sa vyhol konkrétnej odpovedi

Konkrétnej odpovedi na možnú koaličnú spoluprácu sa v diskusii vyhol Andrej Danko. Predseda SNS si chce najskôr vypýtať v rámci strany mandát na ďalšie štyri roky. Vylúčil však „politickú stranu, ktorá patrí do minulého storočia“. Danko nechce, aby sa parlamentný boj zvrhol na tému Fico – Antifico, ak hrozí deštrukcia fungovania štátu. Zodpovedne si sadne s lídrom každej politickej strany a povedie odborný dialóg. Nebol by rád, ak by sa to skončilo tým, že „SNS má toho Čierneho Petra“. Na riešenie reálnych problémov ľudí a krajiny vyzval v diskusii opakovane i predseda strany Sieť Radoslav Procházka. Líder Siete priznal, že ich volebné výsledky sú pod očakávaniami. „My sme neuspeli v týchto voľbách“, zhodnotil.

Nevyjadril sa bližšie k možnej spolupráci so Smerom či pravicovými stranami. Koalícia podľa Procházku musí byť vládou reálnej dohody. Myslí si, že treba riešiť hlavné príčiny výsledkov volieb – nespokojnosť ľudí s nakladaním s ich peniazmi a zabezpečiť, aby postavenie Slovenska na medzinárodnej scéne neutrpelo domácimi udalosťami. Riešenie domácich problémov, školstva, zdravotníctva je podľa Procházku hlavnou povolebnou úlohou. Vyzval, aby sa politici venovali najmä tomu, čo by mala vláda urobiť, aby vydržala štyri roky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoBoris KollárIgor MatovičPeter PellegriniRadoslav ProcházkaRichard SulíkRobert Fico