Bývanie pre mladých bude dostupnejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vub

BRATISLAVA 8. marca (WBN/PR) – Od apríla bude môcť viac mladých do 35 rokov požiadať o zvýhodnenú hypotéku. Dôvodom je zvýšenie maximálnej výšky príjmu žiadateľa o 123,5 eur.

Vyššia priemerná mzda, viac zvýhodnených hypoték

Štatistický úrad SR dnes zverejnil údaj o priemernej hrubej mzde v národnom hospodárstve za posledný štvrťrok minulého roka, ktorá stúpla na 956 eur. „Vďaka tomu sa aj príjmová hranica na získanie hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých od apríla zvýši zo súčasných 1 119,3 eur na 1 242,8 eur (1,3-násobok priemernej mzdy). Ak partneri žiadajú o hypotéku spoločne, súčet ich príjmov by nemal presiahnuť dvojnásobok tejto sumy,“ vysvetľuje Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB.

Príjmová hranica sa posudzuje vo vzťahu k priemernej hrubej mzde žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok, hoci jeho aktuálny príjem môže byť aj vyšší. V prípade manželov a partnerov je výhoda v tom, že sa berie do úvahy dvojnásobná suma (2 485,6 eur), ktorá sa porovnáva voči ich spoločnému priemernému príjmu. Jednou z výhod spočítavania príjmov je, že ak partneri žiadajú o hypotéku spoločne a jeden z nich nemá príjem, priemerná mzda toho druhého za predchádzajúci rok môže dosahovať až 2 485,6 eur.

Až do 50 000 eur

Úrokové zvýhodnenie platí na prvých päť rokov od poskytnutia hypotéky a dotáciou k úrokovej sadzbe môže žiadateľ dostať na úver vo výške do 50 000 eur. Požičaná suma zároveň nesmie prekročiť 70 % z hodnoty nehnuteľnosti. Časť úveru, ktorá prekročí niektorú z uvedených podmienok sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou.

Tisícové úspory

Pre lepšiu predstavu, koľko môžu mladí so zvýhodnenou hypotékou ušetriť, uvádza Angelika Farkašová príklad: „Pri maximálnej, 50-tisícovej hypotéke so splatnosťou na 30 rokov sa dá vďaka zvýhodneniu usporiť mesačne aj viac ako 72 eur, čo za 5 rokov trvania zvýhodnenia predstavuje sumu prevyšujúcu 4 300 eur.“

Okrem finančnej úspory umožňuje hypotéka pre mladých znížiť splátky na polovicu alebo odložiť splátky istiny po dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa. Výhodou dotovanej hypotéky je aj to, že akúkoľvek jej časť možno kedykoľvek počas prvých piatich rokov splatiť bez poplatku.

VÚB banka je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Je aktuálnou držiteľkou ocenenia Najlepšia banka na Slovensku od magazínov Global Finance a EMEA Finance ako aj ocenenia Banka s najlepšími službami privátneho bankovníctva na Slovensku od magazínu Euromoney. Svoje služby na Slovensku poskytuje prostredníctvom siete 196 retailových pobočiek, 26 firemných pobočiek a 11 hypotekárnych centier. Banka zároveň prevádzkuje aj jednu pobočku v Českej republike.
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka