Poslanci sľub ešte nezložili, ale plat im už beží

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NRSR
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 8. marca (WebNoviny.sk) – Hoci novozvolení členovia parlamentu ešte nezložili sľub, na plat už nárok majú.

Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorú zároveň so zmrazením vlastných platov poslanci schválili koncom roka 2011. Ak by platila predchádzajúca úprava, poslancom by nárok na mzdu vznikol až dňom zloženia sľubu. Sľub novozvolení zákonodarcovia skladajú na ustanovujúcej schôdzi parlamentu, ktorú prezident zvoláva tak, aby sa uskutočnila do 30 dní od volieb.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Odmeňovanie poslancov odo dňa zvolenia sa nepozdávalo prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý schválenú novelu v decembri 2011 plénu vrátil. Keď ani potom poslanci na jeho výhrady neprihliadli a opätovne novelu schválili v pôvodnej podobe, prezident ju nepodpísal. Napriek tomu platí parlamentom schválené znenie.

Dňom volieb poslancom zvoleným v roku 2012 vypršal ich poslanecký mandát, nemajú už teda nárok na poslanecké výhody. V závislosti od času výkonu poslaneckého mandátu patrí po zániku poslaneckého mandátu poslancovi ešte plat počas dvoch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca najmenej päť mesiacov a menej ako päť rokov, alebo troch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca aspoň päť rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky