Lode NATO sú už aktívne aj vo vodách Turecka a Grécka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecká vojenská loď
Foto: SITA/AP

Brusel 8. marca (WebNoviny.sk) – Severoatlantická aliancia môže od pondelka vysielať svoje lode do teritoriálnych vôd Grécka a Turecka s cieľom rozbiť siete prevádzačov ľudí, ktorí napomáhajú migračnému toku do Európy. Oznámil to generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

„NATO dnes začína svoju činnosť v teritoriálnych vodách,“ uviedol Stoltenberg v Bruseli na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom. Ten nakrátko zavítal do centrály NATO z budovy Európskej rady, kde prebieha mimoriadny summit EÚ-Turecko zameraný na riešenie bezprecedentnej migračnej krízy v Európe.

Rokovania Stoltenberga a Davutogla boli tiež zamerané na námornú misiu NATO, ktorej cieľom je zamedziť preprave migrantov cez Egejské more, čím by sa obmedzil príliv nelegálnych prisťahovalcov z Turecka do Grécka a ďalej do Európy.

„Rozširujeme spoluprácu s pohraničnou agentúrou EÚ Frontex a zvyšujeme počet lodí, ktoré budú vykonávať túto misiu,“ spresnil Stoltenberg. Pripomenul, že Francúzsko a Británia ako členské štáty aliancie už súhlasili s vyslaním svojich lodí na hliadkovaciu misiu v Egejskom mori.

Misii NATO, ktorá bola dohodnutá 11. februára, velí Nemecko a už teraz v nej pôsobia vojenské lode z Kanady, Turecka a Grécka. Doteraz však mohli operovať iba v medzinárodných vodách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy